Ana Sayfa Muhasebe Geçmiş yıl karları ortaklardan alacaklar hesabıyla mahsup edilir mi?

    Geçmiş yıl karları ortaklardan alacaklar hesabıyla mahsup edilir mi?

    2616
    0

    570 hesabını 131 nolu hesaba mahsup edebilir miyim?

    Hayır böyle bir İşlem olmaz. 570 hesabın kapatılması için TTK ve GVK hükümlerine göre dağılarak yapılır. (Kar dağıtımı) 131 hesap şirketin ortağa verdiği borçtur. Tahsil ile kapanır.

    Limited şirkette 131 ortaklardan alacaklar hesabında ortağın şirketten yıl içinde aldığı tutarları rapor ile sermaye azaltımında kullanabilir miyiz?

    131 hesap ortağın şirketten yaptığı çekiştir. Para ortak da kaldığı sürece adat hesaplanır KDV’li fatura düzenlenir. Şirketten çekilen para ortak tarafından banka aracılığı ile ödenmesi ile kapatılır. Sermaye azaltılmasında kullanılmayacağı görüşündeyiz.

    Geçmiş yıl kârının genel kurul kararına istinaden tek düzen hesap planında hangi hesapta takip edilmesi gerekmektedir.

    2017 Genel kurulumuzda alınan kararda şirket bilançosunda görünen karın, vergi ve kanuni yedek akçeler ayrıldıktan sonra şirket bünyesinde bırakılmasına oy birliği ile karar verilmiştir denilmektedir.

    Bu bağlamda kanuni yedekler ayrıldıktan sonra 570 hesap bakiyesi 542 olağanüstü yedekler hesabında mı yoksa 570 hesapta bırakılarak mı takip edilmesi gerekmektedir?

    Geçmiş yıl karları 570 hesapta takip edilir.

    Şirketimizin tasfiyesi 15.01.2020 tarihinde bitecek şirketin geçmiş yıl karı var bu kar tasfiye öncesi dağıtılmadı. Şimdi tasfiye sonunda geçmiş yıl karı için ne yapılması lazım?

    Dağıtılmayan karlar Tasfiye sürecinde dağıtılması gerekir. Dağıtımda % 15 GV stopajı yapılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2020 yılı Ocak-Temmuz döneminde azaldı
    Sonraki İçerikPandemi Sonrası Dönemde Hazırgiyim Tedarik Zincirindeki Değişiklikler Ne Oldu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz