Ana Sayfa Vergi Geçmiş dönemlere ait beyannamelerde düzeltme sonucu çıkan vergiye istinaden gecikme faizi hesaplanır...

Geçmiş dönemlere ait beyannamelerde düzeltme sonucu çıkan vergiye istinaden gecikme faizi hesaplanır mı?

765
0

Şehir içi taşımacılık hizmeti veren bilanço usulüne tabi gerçek kişi mükellefim 10/2019 döneminde düzenlenmiş kasko poliçesi ve zorunlu trafik sigortası poliçelerini tarafıma geç bildirdi. Prim tutarı 5.000 TL üzeri. Bu durumda Ba bildirimi için 10/2019 düzeltme vermeli miyim?

Evet düzeltme vermeniz gerekir.

2017/ 10 döneminde yeni açılacak bir şube için 100.000 TL peşin Kira göndermiş. Fakat işyeri ile ilgili Belediye Ruhsatı ile ilgili problem çıkınca ödenen kira geri iade alınacak diye 2017/10 döneminde Muhtasarda bildirim yapmıyoruz. Devamında 2017/12 döneminde sorun hallolunca Muhtasarda bildirim yapılıyor. Gayri Menkul sahibi stopaj iadesi talebinde bulununca dosyaya bakan memur 10 ayda ödeme yapılmış 12 ayda bildirim yapılmış diye düzeltme verilmesi istemiş. Bunun üzerine düzeltme yapıldı. 12 ayda bildirimi yapılıp ödemesi yapılan stopaj çıkartılıp 10 ayda ekleme yapılıp her iki döneme de düzeltme verilmiştir. Buradaki sıkıntımız 2017/10 döneme düzeltme verilince 9.750 TL Gecikme faizi çıkmıştır. Hesaplama nasıl yapılmaktadır?

Düzeltme beyannamesi hangi tarih de verilmiş ise; ilgili dönemden (2017/10) düzeltmenin verildiği tarihe kadar gecikme faizi hesaplanır.

2019 yılı başı 280 hesaptaki 2020 ve 2021 yıllarına ait olan giderlerin tümü 180 hesaba aktarılmış ve giderleştirilmiş. Bu kayıtları nasıl düzeltebiliriz?

Yapılan kayıtlar iptal edilir. Ancak iptal sonucu Gelir tablosu yeniden düzenlenerek Geçici vergi beyannameleri için düzeltme beyannameleri verilmesi gerekir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEczacılar SGK’ya düzenleyecekleri E-Arşiv Faturaları geçmiş tarihli olarak düzenleyebilir mi?
Sonraki İçerikKapanışı yapılacak sigorta dosyasında istirahat raporu olan bir personelin işten çıkışı yapıldığında kişi ne kadar süre rapor ücreti alabilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz