Ana Sayfa Vergi Geçmiş döneme ait ödenen SGK primleri kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılır...

    Geçmiş döneme ait ödenen SGK primleri kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılır mı?

    739
    0

    Önceki yıllarda ödenmeyen sgk işveren hisselerini kurumlar vergisi beyannamesinde kanunen kabul edilmeyen giderler kısmına koyarak vergi matrahına ilave ettik. 

    2020 yılında tüm sgk borçlarının tamamını ödedik. 

    2020 kurumlar vergisi beyannamesini verirken önceki yıllarda kkeg ilave ettiğimiz sgk primlerini indirimler kısmında 350 no.lu satırda zarar olsa dahi indirilecek giderlerde mi, 450 no.lu satırda kazancın bulunması halinde indirimler kısmında mı göstermeliydik?

    450 no.lu satırda kazancın bulunması halinde indirimler kısmında mı beyan edilir.

    _______________________________________________________________________

    Özelge: Zamanında ödenmeyen SGK primlerinin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

     

       
    Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 8-387 28/04/2011
    Konu : Zamanında ödenmeyen SGK primlerinin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı.  

     

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, şirketiniz ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında akdedilmiş bulunan anlaşmalar ve imzalanmış bulunan protokoller uyarınca, şirketinizin SGK hastanelerine yapmış olduğu ürün satışlarından alacaklı olup, birikmiş bu alacaklarınızdan sigorta primlerinin takas mahsup yöntemi ile takas edilmekteyken SGK tarafından şirketinize yapılan ödemelerin durdurulduğunu ve nakden ödeme yapılmadığı gibi mevcut SGK prim borçlarınıza mahsup da yapılmadığını, SGK prim borçlarına ilişkin SGK tarafından tarafınıza tebliğ edilen ödeme emirlerinde faiz oranı ve miktarlarına itiraz edildiğini, fakat asıl alacak olan prim borçlarına itiraz edilmediğini, SGK  ile alacak sebebi ile hukuka intikal etmiş bulunan ihtilaftan kaynaklı ödenemeyen SGK primlerinin ilgili oldukları dönemlerde gider konusu yapıldığını belirterek, söz konusu SGK prim borçlarının kurum kazancınızdan indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşlerini sormaktasınız.

             5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Safi kurum kazancı” başlıklı 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safikurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

             Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

             193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (Bu primlerin ve aidatın istirdat edilmemek üzere Türkiye’de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla), 27 nci maddede yazılı giyim giderlerinin safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükmü yer almaktadır.

             31/05/2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Prim Belgeleri ve Primlerin Ödenmesi” başlıklı ikinci bölümünde sigorta primlerinin ödenmesine ilişkin çeşitli hükümlere yer verilmiş olup, anılan bölümün “Primlerin ödenmesi” başlıklı 88 inci maddesinin onbirinci fıkrasında, kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı belirtilmiştir.

             Bu hüküm ve açıklamalara göre, SGK priminin gider olarak dikkate alınabilmesi için, bu primlerin Sosyal Sigortalar Kurumu’na fiilen ödenmiş olması gerektiğinden, sigorta primlerinin, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider olarak kazancın tespitinde dikkate alınacaktır. Dolayısıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu ile özel hukuk hükümlerine tabi alacak sebebi ile hukuka intikal etmiş bulunan ihtilaftan kaynaklı ödenemeyen sosyal güvenlik primlerinin ilgili oldukları dönemlerde kurum kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün değildir.

             Diğer taraftan, söz konusu sosyal güvenlik pirimlerine ilişkin gecikme cezaları veya gecikme zamlarının kazancın tespitinde gider olarak indirilebilmesi mümkün bulunmamaktadır.        


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKarton bardak alım ve satımı yapan firmalar Gekap beyannamesi bildiriminde bulunmalı mıdır?
    Sonraki İçerikBağış ve yardımlar firmanın zarar etmesi durumunda yine de indirim konusu yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz