Ana Sayfa Muhasebe Geçmiş döneme ait muhsgk beyannamesini nasıl düzeltebilirim?

    Geçmiş döneme ait muhsgk beyannamesini nasıl düzeltebilirim?

    MUHSGK beyannamesinin düzeltmesini nasıl yaparım? (D) Belge Türü ve/veya Kanun numara değişikliği tanımlı değil hatasını nasıl düzeltebilirim?

    537
    0

    2020/08.dönemi için Muhsgk düzeltmesi yapmak istiyorum. E-Beyan sistemine gönderdiğim Bildirge için “Sgk mesajı:(D) Belge Türü ve/veya Kanun numara değişikliği tanımlı değil” uyarı mesajıyla hata alıyorum. Bildirgeyi onaylayabilmek için yapılması gereken işlem yapmalıyız?

    Aylık prim ve hizmet belgelerinde kanun numarası veya belge türünün hatalı seçilmiş olduğunun anlaşılması halinde, bundan böyle işverenlerden iptal ve asıl/ek belge verilmesi istenmeyecektir.

    Kanun numarası veya belge türünün hatalı seçilmiş olması halinde, kanun numarası veya belge türü hatalı seçilen aylık prim ve hizmet belgelerinin Kurumca resen düzeltileceği ve fark primlerin bir aylık süre içinde ödenmesi gerektiği ekte yer alan matbu form ile 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilmek suretiyle işverenlere bildirilecektir. Kanun numarası hatalı seçilmiş olması nedeniyle işverenlere gönderilecek yazının ekine hangi sigortalılar için hangi kanun numarasının hatalı seçildiğini gösteren ve İşveren İntra programlarında mevcut İŞVEREN – HATALI TEŞVİK BİLDİRİMİ SORGULAMA seçenekleri işaretlenmek suretiyle erişilen ekran vasıtasıyla alınan hata listeleri ilave edilecektir.

    Sözkonusu listenin alınmasından önce, hata listesinin güncel halinin alınabilmesi için işveren sistemi ana menüden 10-6-10 nolu seçenekler işaretlenmek suretiyle erişilen TEŞVİKLERDEN YERSİZ YARARLANMANIN GÜNCELLENMESİ seçeneği vasıtasıyla hata listesi güncellenecek ve varsa sonraki hatalı kayıtların da listeye ilave edilmesi sağlanacaktır. İşverenlere gönderilecek olan matbu yazı ekindeki liste sistemden alınmadan önce listede yer alan tarih ve saatin, güncelleme yapılan tarih ve saat ile aynı olmasına dikkat edilecektir. Aksi halde listenin döktürülmesi için tarih/saatin güncellenmesi beklenilecektir.

    Yapılan tebligat üzerine söz konusu bir aylık süre içinde işverenler tarafından Kurumca yapılacak işleme itiraz edilmesi halinde, durum Prim Tahakkuk İtiraz Komisyonunca değerlendirilecektir.

    Yapılan değerlendirme sonucunda itirazın reddine karar verilmesi halinde, itirazın reddedildiği hususunun 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilmesinin ardından gerekli işlemler Prim Tahakkuk Servislerince (İşveren Servislerince) re’sen yapılacaktır. Dolayısıyla kanun numarasının veya belge türünün hatalı seçilmiş olması nedeniyle düzeltilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri için bundan böyle işverenlerden iptal/ek/asıl nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi istenilmeyecektir.

    Bu bağlamda, sözkonusu düzeltme işlemleri sırasında işverenlerce aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenmediğinden düzeltme amaçlı asıl/ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi girişleri sırasında ayrıca damga vergisi tahakkuk ettirilmeyecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖlüm Vakalarını ve İntikalleri Bildirme
    Sonraki İçerikTüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini garanti eden Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi uygulanacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz