Ana Sayfa Muhasebe Geçici vergi dönemlerinde stoklar yazılır mı?

    Geçici vergi dönemlerinde stoklar yazılır mı?

    Geçici vergi nasıl hesaplanacaktır?

    1956
    2

    Öteden beri mükellef olan şahıs firmalarında ara dönem geçici vergi yaparken hesap özetlerinde dönem sonu mal mevcudu hesaplaması yapılır mı?

    Dönem sonu mal mevcudu hesaplamadan kar zarar çıkmaz.

    Geçici vergi beyannamesi için geçici mizan üzerinden gelir tablosu hazırlanır.

    Bu uygulama 1/1/1999 tarihinden beri böyle uygulanıyor.(217 sayılı GV Gn Tb.)

    Geçici vergi nasıl hesaplanacaktır?

    Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançlarına, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oranın (%15) uygulanması suretiyle hesaplanacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden %22 olarak uygulanır. Hesaplanan geçici vergiden varsa aynı hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmiş geçici vergi ve geçici vergiye tabi kazançlarla ilgili olarak tevkifat yoluyla ödenmiş vergiler mahsup edilecek, mahsuptan sonra kalan tutar ödenmesi gereken geçici vergi olarak beyan edilecektir


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmeklilik dilekçesi veren personelin işe girişini SGDP’li olarak yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikSerbest bölgedeki şube, stopaj, harç, damga ve diğer vergiler açısından merkezin bağlı olduğu vergi dairesine bağlı mıdır?

    2 YORUMLAR

    1. Merhaba Sayın Yetkili,
      Değerli içerikleriniz için teşekkür ederim.
      E-posta adresimi dağıtım listenize dahil ederek yeni yazılarınızı paylaşırsanız sevinirim.
      Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.
      iyi çalışmalar.

      • Recep Bey Merhaba,

        Rica ederiz. Faydalı olmasına sevindiğimizi belirtmek isteriz.
        İçeriklerin alt tarafında “Beni yeni yazılarda e-posta ile bilgilendir.” kısmından eposta adresinizi yazarak kayıt olabilirsiniz. Veya günlük olarak siteden içerikleri takip edebilirsiniz.
        İyi çalışmalar dileriz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz