Ana Sayfa Ekonomi Gaziantep de Dünya Pazarında Yerini Alacak!

    Gaziantep de Dünya Pazarında Yerini Alacak!

    1292
    0

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ana vatanı Hindistan olan ve dünyada pazarı gittikçe büyüyen Moringa Oleifera üretmek için İşkur, Adana Bilim veTeknoloji Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Nurdağı Halk eğitim Merkezi Müdürlüğüyle ortaklaşa proje hazırladı.

    272 SAAT EĞİTİM ALDILAR

    Proje kapsamında 272 saatlik eğitim sonrası 20 kadın Moringa üretim sürecine dahil oldu.

    HASAT BİTTİ, SATIŞA HAZIR

    Yöre halkının yaklaşık 4 ay önce ektiği tohumlar, 2 metre yüksekliği geçti ve hasadına başlandı. Hasat edilen bitkilerin yaprakları ayıklandıktan ve kurutulduktan sonra kapsüllere yerleştirilerek satışa hazır hale getirildi.

    GAZİANTEP’TE ÜRETİLİP DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

    Proje ekibinin temasa geçtiği ekonomi bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü de Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde üretilen kapsüllerin ihraç ürünü haline gelmesi için çalışma başlattı.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, Moringa bitkisinin üretimi konusunda önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi.

    Türkiye’de Moringa üretimi konusunda Gaziantep’i bir marka haline getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Karayılan, kullanım alanı çok geniş olan bu bitkinin üretimini artırarak bölge halkına ciddi gelir sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

    TİCARİ AMAÇLA İLK KEZ GAZİANTEP’TE YETİŞTİRİLİYOR

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi ve proje koordinatörü Aysel Eskici de Türkiye’de ilk defa bu bitkinin ticari amaçla Gaziantep’te yetiştirildiğini aktardı.

    ÜRETİMDE ÖNEMLİ AŞAMALAR KAYDEDİLDİ

    Projeye başlarken bitkinin tohumlarını deneme amaçlı Hindistan’dan getirdiklerine işaret eden Eskici, 7,5 dönümlük iki alan üzerinde yaprak ve tohum yetiştirmek üzere çalışmalar yapıldığını ve şu an için üretimde oldukça önemli aşamalar kaydettiklerini anlattı.

    Yaprak üretim sahasındaki hasadın yapıldığını kaydeden Eskici, “Yaprakların kurutularak kapsül haline getirilmesi sürecini kendi bünyemizde yapabilir hale geldik. Pazar konusunda da bir kaç firmayla ciddi görüşmeler yapılıyor. İhracat için de İhracat Genel Müdürlüğümüzce çalışmalar yapılıyor. İnşallah kısa süre içerisinde pazarlama konusunda da önemli mesafeler kat etmiş olacağız.” diye konuştu.

    Kaynak: Hürriyet

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSabiha Gökçen Havalimanında Yolcu Sayısı %8 Arttı!!!
    Sonraki İçerikHyundai’den Büyük Önlem!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz