Gazi Mustafa Kemal Atatürk – Kilometre Taşları – TRT Okul

2435
0

Sarışın bir kurda benziyordu ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.Yürüdü uçurumun kenarına kadar eğildi, durdu. Bıraksalar ince uzun bacakları üzerinde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak koca tepeden Afyon Ovası’na atlayacaktı. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK…

Ali Rıza Efendi köstekli saatine baktı. Akşam olmak üzereydi. Kapalı kapının bitişiğinde müjdeli haberi beklerken kapı usulca aralandı ve ebe Hati Hanım müjdeyi verdi. Müjdeler olsun oğlum bi oğlan çocuğun oldu.
Allah uzun önürlü etsin.
Annesinin yaprak misali üzerine titrediği Mustafa meraklı bir çocucuktu.

Kendi kendine yaptığı tamburuyla odasında saatlerce nota nota uğraşarak çok sevdiği plevne marşını defalarca çalıp söyledi.

Babasının emaneti küçük fesiyle şemsi efendi mektebinde okurken müdür bey onu odasına çağırdı müdürün odasına endişeyle çıkan Mustafa kara haberi aldı babası vefat etmişti püsküllü fesini masaya koydu ve okuldan ayrıldı dayısı Hüseyin efendinin çifliğinde ilk düşmanıyla tanıştı kız arkadaşı makbule’yle birlikte ellerindeki sopaları sallayarak kargaları çiftlikten uzak tutmayı başardılar annesi Selanik eşrafından Rakıf beyle evlenince manastır askeri orta okuluna kayıt oldu.

Hayatında ilk kez yalnız kalan genç yatakhane mutfağında yapmayı öğrendiği kuru fasulye ve pilavdan ömrünün sonuna kadar vazgeçmedi. Sisler içerisindeki kara harp okulları bitirdikten sonra okuldan arkadaşlarıyla sık sık Haydarpaşa Gar’ında buluşan Yüzbaşı Mustafa Kemal bir gece yarısı göz altına alındı ve “Kızıl Zindan” denilen Bekir Ağa Tutuk Evi’nde üç gece geçirdi.

İstanbul’dan uzaklaştırılarak Şam’a gönderilen genç kurmay subayın görevi sade ama çok önemliydi. Yakalanan isyancıları sorguya çekmek 27 yaşından gün almışken kurmay binbaşı olarak Trablusgarp’a atandı ve kumlu Libya toprağında Bedevilerle omuz omuza İtalyanlar’a karşı savaştı.

Bu savaşın onda bıraktığı izse hayatında ilk kez gördüğü İtalyan Zeplinleriydi. İmparatorluk Balkanlar’dan kopmak üzereydi. Mustafa Kemal, Sofya askeri ateşkesiyken verilen büyük bir resepsyonda avrupai tehammüllere kafa tutarak yeniçeri kıyafetiyle katıldı ve tüm diğer konuklara tüm gece boyunca yeni çerilerin hikayelerini anlattı ve Birinci Dünya Savaşı Çanakkale Cephesi kraliyet gemileri boğazı kapatmışken 101 milletten oluşan ordu Çanakkale’ye çıkmışken Miralay Mustafa Kemal savaş tarihine geçecek şu emri verdi “Ben size taaruzu değil, ölmeyi emrediyorum”.

Ordu komutanı olarak Sina Çölünde bulunan Mustafa Kemal İngiliz uçaklarından tepelerine düşen bombalardan ordusunu geriye çekerken gerçeği daha iyi anlamıştı savunulması gereken asıl kale Anadolu 1918 savaş kaybedilmişti ve Haydarpaşaya düşman kruvazorlerı demirlemişti.

 


Kaynak: Youtube – TRT Okul
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikSürgünlü defne yaprağının KDV oranı kaçtır?
Sonraki İçerikBiyosidal olarak ruhsatlandırılan ürünlerin KDV oranı kaçtır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz