Ana Sayfa Vergi Gayrimenkul Satış Kazancının Vergisi Arttı

Gayrimenkul Satış Kazancının Vergisi Arttı

1576
0

1- Hangi Gayrimenkul Satış Kazançlarının Vergisi Arttı?
05.12.2017 Tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7061 sayılı torbanın 89’uncu maddesi ile Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların %50’lik kısmının Kurumlar vergisinden istisna olduğu hüküm altına alındı.

Değişiklik yapılmadan önce bu istisna oranı %75 olarak uygulanıyordu.

Değişiklik öncesi en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından kazanç elde eden kurum, karın %75’lik kısmı Kurumlar vergisinden istisna edildiği için sadece %25’lik kısmı için vergi ödüyordu. Ancak artık yarısı için vergi ödeyecek.

2- Uygulamanın Başlangıç tarihi nedir?
Yukarıda geçen değişiklik 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. (7061 sayılı kanun 123’nci maddesinin “b” fıkrası gereği)

Bunun anlamı; 2017 yılı sonuna kadar karlı olarak satılan ve yukarıdaki 1’nci maddede sayılan şartları sağlayan taşınmazlar için ödenecek vergi daha az olacak.

3- Bu istisna hangi kanunda yer alıyor?
Bahsi geçen Kurumlar vergisi istisnası 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun İstisnalar başlıklı 5’nci maddesinde yer almaktadır.

4- Değişikliğin ödenecek vergiye etkisi ne kadar olacaktır?
Örnek:
ABC Ltd.Şti tarafından, 2014 Yılında satın alınan ve net defter değeri 1 Milyon TL olan İşyeri binası 25.02.2018 Tarihinde 2 Milyon TL’ye satılmıştır. Satıştan 1 Milyon TL kazanç elde edilmiştir. (TEFE/ÜFE endeksi ihmal edilmiştir.) Değişiklik sonrası ödenecek vergi öncekin göre 2 kat artmaktadır. Örnekte 50.000 TL olan kurumlar vergisi 100.000 TL’ye çıkmaktadır.

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

 

Önceki İçerikŞirket Aktifine Kayıtlı Olmayan Fakat İntifa Hakkı Sahipliği Bulunan Taşınmazın Satışı Kurumlar Vergisi İstisna Kapsamında mıdır?
Sonraki İçerikKapandıktan Sonra Fatura Düzenlenmesi, Faturanın Sahte Olduğu Sonucunu Doğurur mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz