Ana Sayfa Haberler Fransa’da Nasıl İş Kurulur?

Fransa’da Nasıl İş Kurulur?

1911
0

Fransa’da Nasıl İş Kurulur?

Ekonomik bir faaliyet, bir iş kurmak çoğu zaman karmaşık bir işlemdir. İşi kuran kişiler tüm adımları düşünmeli ve her aşamayı dikkatli bir şekilde hazırlamalıdır. Özellikle, uygulamalarını ve prosedürlerini bilmediğiniz yabancı bir ülkede iş kurmak daha da karmaşık ve zorlayıcı adımlar içerebilir.

Bu yazımızda, Fransa’da iş kurmak isteyenler için faydalı olabilecek bilgileri kısaca ele aldık.

I-İŞ KURMADAN ÖNCE:

  1. Piyasa araştırması yapma ve iş planı oluşturma:

Piyasa araştırması, iş kurmak isteyenleri yasal, ekonomik veya lojistik seçimleri farklı adımlar izleyerek yönlendirebilir. Bu adımlar, anket doldurma, sektördeki profesyonellerle görüşme, fon aramak için temel oluşturacak ciro tahminini içerir.

İş kurmak isteyenler için gelecekteki şirketin yerinin seçilmesi ve potansiyel müşteri görüşleri, şirketin geleceği ve devamlılığı açısından çok önemlidir.

  1. Çeşitli yatırım yöntemleri arasında seçim yapma:

Fransa’da bir işe yatırım yapmak için birçok fırsat bulunmaktadır.

  • Yeni bir iş kurulabilir,

Ancak, yeni bir faaliyetin eklenmesiyle mevcut bir işletmenin gelişiminde göz önüne alınabilecek başka olasılıklar da vardır. Yatırım aşağıdaki şekillerde de gerçekleştirilebilir:

  • Ticari mülk satın alma,
  • Şirket hissesi alma,
  • Sermaye artırımı aboneliği,
  • Bir şirketin cari hesabı için avans verme.
  1. Şirketin yasal ve mali durumunu seçme:

Fransa’da bir iş kurmak isteyen herhangi bir kişi veya şirket bu ülkede var olan yasal olanakları bilmelidir. Bu olanaklar:

  • Şahıs şirketi kurma

Bu, çok küçük bir işletmeyi işletmek için en kolay yöntemdir. İşi kuran kişi, faaliyet gösterdiği alanda Ticaret Mahkemesi Sicilinde tutulan Fransız şirket siciline tescil başvurusunda bulunmalıdır. Bu yasal kural, mikro işletme vergi rejimi ve “otomatik girişimcinin” sosyal rejimi için avantajlıdır, ancak ciddi finansal sorunlar olması durumunda işi kuran kişinin kişisel mülkiyetinin güvenliğini garanti etmemektedir. Bunu önlemek adına “E.I.R.L.” oluşturulabilir ve bu son derece basit bir işlemdir.

  • A.R.L  Société à Responsabilité Limitée – E.U.R .L. Entreprise Unipersonnelle à Responsabilité Limitée

Bu şirket türü “LİMİTED ŞİRKET”e benzemektedir. S.A.R.L. iki veya daha fazla ortak ile, E.U.R.L. ise sadece bir ortak ile oluşturulabilir. E.U.R.L. aynı zamanda bir İngiliz şirketinin iştiraki de olabilir.

  1. Mali araştırma:

Bir projeyi geliştirmeden önce hem yatırımlar hem de işletme sermayesi ihtiyacı açısından finanse edilebildiğinden emin olmak çok önemlidir.

Finansman aşağıdakileri içerebilir:

  • Dahili kaynak (hisse sermayesine katkı, cari hesaba katkı),
  • Dış kaynak (kredi, banka yardımları ve çeşitli ödenekler).
  1. Bir uzmana danışma:

Başarılı ve doğru adımlar atabilmek için yeminli mali müşavirlere danışabilirsiniz.

II-İŞ KURMA İŞLEMLERİ:

  1. Şirket kuruluşu:

Kuruluş işlemlerine başlamadan önce, seçilen yasal formun gerçekleştirilecek faaliyetle uyumlu olup olmadığını kontrol etmek gerekir.

Ayrıca, faaliyetin diploma veya özel bir yetkinlik belgesi gerektirip gerektirmediğini de kontrol etmek gerekecektir.

En yaygın yasal türler şunlardır:

  • Şahıs şirketi,
  • N.C. Société en Nom Collectif, (Genel Ortaklık)
  • A.R.L.  Société à Responsabilité Limitée (Limited Şirket)
  • U.R .L. Entreprise Unipersonnelle à Responsabilité Limitée, (Tek kişilik limited şirket)
  • A.S. Société par Actions Simplifiée veya S.A.S.U., (Anonim şirket)
  • A. Société Anonyme, (Tek kişilik anonim şirket)
  • Yabancı bir hukuk şirketinin kurulması.

Kuruluş sırasında, vergi sistemini seçmek esastır (gelir vergisi veya kurumlar vergisi). S.N.C., S.A.R.L. gibi “de personnes” (şahıs) denilen şahıs şirketleri ve E.U.R.L. (bazı durumlarda) ve S.C.P. gibi “de famille” (aile-ortak) denen şirketler çoğunlukla gelir vergisine tabidir. Buna karşılık olarak, S.A.R.L., S.A.S., S.A., S.E.L.A.R.L., S.E.L.A.F.A. gibi “de capitaux” (sermaye) şirketleri kurumlar vergisine tabidir.

Ancak, kurumlar vergisi için birçok seçeneğin mümkün olduğunu belirtmek gerekir. Bunlara ek olarak, zorunlu kurumlar vergisine tabi çok sayıda şirket, ilk beş yılında gelir vergisini seçebilir.

  1. İşi kuran kişinin statü seçimi:

İş kuranlar aşağıdaki iki sosyal statüden birine bağlı olabilir:

  • İşçi,
  • Serbest meslek sahibi.

S.N.C., E.U.R.L. veya S.C.P. gibi şahıs şirketlerinde, serbest meslek sahibi statüsü, istisnai durumlar hariç, zorunludur.

S.A., S.A.S., S.E.L.A.F.A şirketlerinde prensipte gerekli olan maaşlı sistemdir.

S.A.R.L.L. veya bir S.E.L.A.R.L kurulursa, yöneticiler, sermayeye katılımları daha az veya eşit şekilde olursa çalışan statüsünde olurlar. Aksi halde serbest meslek sahibi çalışan statüsünü kabul eder.

  1. İşe Alımlar:

Şirket faaliyeti arttıkça işe alımlar genellikle gerekli olmaktadır. Birçok işe alım yardımı vardır:

  • I.C.E. – sosyal yardım,
  • Gençlerin eğitimi için yardım (çıraklık sözleşmesi veya meslek sahibi olma sözleşmesi),
  • Engelli işçi çalıştırma yardımı,
  • İş arayanları işe almak için yardım,
  • Çalışılması zor alanlarda işe alımlar için yardım.
  1. Şirket yeri:

İş kuranlar şirket için bir yer satın alabilir veya kiralayabilir. Aslında bir yer satın almak için birkaç ay süre gerekebilir. Faaliyetin işletme sermayesini finanse etmek için yeterli likidite yoksa satın almaktan kaçınılmalıdır. Bir yerin kiralanması durumunda, şirket, süresiz olarak yenilenebilir 9 yıllık bir süre için ticari kira sözleşmesi yapabilir.

Şirket için kalıcı bir yer gerekmediğinde, belirlenmiş bir ikamet adresi kullanmak da mümkündür. Bu durumda daha az işlem gerekmektedir.

  1. Profesyonel banka hesabı

Tüm şirketler (“MİKRO GİRİŞİM” programı seçmemiş olan bireysel girişimciler hariç) belirli bir banka hesabına sahip olmalıdır.

Girişimci, banka hesap açtığı sırada, yatırımlarının finansmanı ve gelecekteki nakit gerekliliği konusunda banka ile görüşmelidir. Bu nakit ve finansman tutarları iş planı tarafından belirlenir.

Banka hesabının açılması, bir şirketin oluşturulması için esastır. Sermayenin miktarının, kurulmuş olan şirket adına açılan hesaba yatırılması, tescil işleminin ön şartıdır.

  1. Özel yetkiler

İşletme sahibi, mesleğini Fransa’da icra etmek için diploma veya özel yetkileri bulunması gerektiğini unutmamalıdır.

Ek formaliteler gerektiren en yaygın meslekler:

  • Serbest meslek (çoğunlukla),
  • Real estate agents,
  • Tur operatörleri,
  • Zanaatkarlar

Sonuç olarak, Fransa’da iş kurmak isteyen bir kişi piyasa araştırması yaptıktan sonra yasal adımları atarak yatırım yapmaya başlayabilir. Elbette böyle bir durumda uzman bir yeminli mali müşavire danışmak daha sağlıklı sonuçlar almanızı ve emin adımlar atmanızı sağlayacaktır.


Kaynak: Augefi – French Business Advice (link: https://www.frenchbusinessadvice.com/Create-a-Business-in-France-in-2019 + https://www.frenchbusinessadvice.com/Main-Formalities-to-Set-up-a-Business-in-France)
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAnonim şirketlerde intifa senetleri nasıl çıkartılır?
Sonraki İçerikİşveren işçisini ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı için işten çıkartabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz