Ana Sayfa Şirketler Franchise Nedir? Ülkemizdeki Ünlü Markaların Franchise Bedelleri Ne Kadar Biliyor musunuz?

Franchise Nedir? Ülkemizdeki Ünlü Markaların Franchise Bedelleri Ne Kadar Biliyor musunuz?

1942
0

Kelime anlamı olarak bakıldığında Franchise bayilik, acentelik anlamına gelse de, kullanım şekli ve içeriği aslında oldukça farklıdır. Bir marka yada sistemin imtiyaz hakkı sahibinin, belirli bir bedel karşılığında belirli süre, koşul ve sınırlar içinde, işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin sürekli disiplin ve destek sağlayarak, bağımsız yatırımcılara sistem ve markasını kullandırmasına dayanan, uzun vadeli ve sürekli bir iş ilişkisidir.

İlk olarak ABD’de doğan bu sistem daha sonra İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya’da yaygınlaşmaya ve bu ülkelerdeki markaların franchise vermesi ile dünyaya hızla yayılmıştır.

CNREXPO İstanbul Fuar Merkezi’nde bu yıl düzenlenen “Bayim Olur musun?” 15. Franchising Fuarında bir çok ünlü marka yeni yatırımcılarını aradı. Birçok firma bayilik için öncelikle isim hakkı talep ederken, bazı markalar bunun için para istemiyor. Konsept kurulum ücretleri ise metrekare başına 1.500 TL’den başlıyor 4000 TL’ye kadar çıkıyor. Firmaların cirodan istedikleri aylık pay genellikle %3-5 arasında değişiklik gösteriyor.

Bu yıl düzenlenen “Bayim Olur musun?” fuarındaki bazı marka ve firmaların isim hakkı bedelleri;

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikZamanı doğru kullanıyor musunuz?
Sonraki İçerikYurtdışından Türkiye’de şirket kuracaklar imza beyanını konsolosluklardan alabilecekler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz