Ana Sayfa Şirketler Ford’un Türkiye’de Başarı Hikayesi

Ford’un Türkiye’de Başarı Hikayesi

2051
0

16 Haziran 1903 tarihinde Dearborn, Michigan’da iş dünyasına adım atan otomotiv sektörü lideri Ford Motor Company altı kıtada araç üretimi ve dağıtımı yapmaktadır. Dünya genelinde yaklaşık 195.000 çalışanı ve 66 fabrikası bulunan Ford Motor Company’nin ana ve bağlı otomotiv markaları Ford ve Lincoln’dur. Bunun yanı sıra, Ford Motor Credit Company aracılığıyla taşıt finansmanı sağlamaktadır.

Ford Motor Company ve Koç Holding’in eşit oranda hisseye sahibi oldukları halka açık bir şirket olan Ford Otomotiv A.Ş., ticari araç üretim ve ihracatının yanı sıra Ford marka otomobillerin Türkiye’ye ithalatını, satış ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştirmektedir.

Türkiye otomotiv sektörünün öncü şirketi Ford Otosan; Kocaeli’deki Gölcük ve Yeniköy, Eskişehir’deki İnönü fabrikaları, İstanbul-Sancaktepe’de Yedek Parça Dağıtım Merkezi ve Sancaktepe Ar-Ge Merkezi olmak üzere beş ayrı tesiste faaliyet göstermekte ve 10.000’i aşkın kişiye istihdam sağlamaktadır. 1440 Ar-Ge mühendisi kadrosuyla Türkiye’nin özel sektördeki en büyük Ar-Ge organizasyonlarından birine sahip olan Ford Otosan, aynı zamanda Borsa İstanbul’un en değerli ilk 30 şirketi arasında (BIST 30) yer almaktadır.

Türkiye’nin ilk otomobil şirketi olarak 1959 yılında kurulan Ford Otosan, 1969 yılında ilk Türk otomobili olan Anadol’u ve 1986 yılında Türkiye’nin ilk yerli dizel motoru ERK’i üretmiş ve 2009 yılında Türkiye’den Amerika kıtasına araç ihraç eden ilk şirket olarak ulusal otomotiv endüstrisinin öncülüğünü üstlenmiştir. Kocaeli fabrikaları, yan sanayi üretimine yakın konumdan kendi liman tesislerine sahip olmaya kadar birçok lojistik üstünlüğü elinde bulundurmaktadır. Bu lojistik avantajlar ile düşük maliyetli ve esnek üretim gücü, büyük ölçekli bir ihracat programı yürütülmesini sağlamaktadır. Ford Otosan, beş kıtada 73 ülkeye araç, parça ve mühendislik ihracatı yaparak 2005 yılından bu yana, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk üç şirketi arasında yer almakta ve aynı zamanda son dört yıldır üst üste sektör şampiyonluğunu da elinde bulundurmaktadır.

Ford Otosan, 56 yıllık tarihini takiben bugün toplam 415.000 adet ticari araç, 66.000 motor ve 140.000 aktarma organı üretim kapasitesi ile Ford Avrupa’nın ticari araç üretim merkezi konumundadır. Ford Otosan, 415.000 adetlik üretim kapasitesi ile Türkiye otomotiv sektörünün en yüksek kurulu üretim kapasitesine sahiptir. Ford Otosan’ın 2001 yılında faaliyete başlayan Gölcük fabrikası, Ford Transit’in öncü üretim merkezi ve aynı zamanda Transit Custom ve Tourneo Custom modellerinin dünyadaki tek üretim merkezidir. Ford Otosan’ın 2014 yılında faaliyete geçen Yeniköy fabrikası ise Ford Courier modellerinin tek üretim merkezi konumundadır.

Ford’un ağır ticari araç segmentindeki Ford Cargo modelinin tüm mühendislik faaliyetleri Ford Otosan tarafından gerçekleştirilmekte ve araçlar Eskişehir’deki İnönü fabrikasında üretilerek dünya pazarlarına sunulmaktadır. İnönü fabrikasında ayrıca ticari ve ağır ticari araçlar için motor ve aktarma organları üretimi de gerçekleştirilmektedir.

1961 yılında Türk otomotiv sektöründeki ilk Ar-Ge çalışmalarını başlatan ve kuruluşundan bugüne Ar-Ge alanındaki yatırımlarına kesintisiz devam eden Ford Otosan, Türkiye’nin otomotiv alanındaki en büyük Ar-Ge merkezi yapılanmasına sahiptir. Ford Otosan, Türkiye’de sıfırdan motor, iç ve dış görsel tasarım dâhil olmak üzere, tüm bir aracı tasarlayabilen, test edebilen ve üretebilen tek otomotiv şirketidir. Ford’un ağır ticari araçlar ve ilgili dizel motor ve motor sistemleri için küresel mühendislik merkezi olan Ford Otosan, aynı zamanda Ford’un hafif ticari araç tasarım ve mühendisliği için destek merkezi konumundadır. 2014 yılında faaliyete açılan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi, Türkiye’de tek yerleşkede yer alan en büyük Ar-Ge merkezi unvanına sahiptir.

Sancaktepe Yedek Parça Dağıtım Merkezi, 25.000 m²’lik kapalı depo alanı ile Türkiye’nin en büyük yedek parça dağıtım merkezi unvanına sahip olup kapalı alan kapasitesine göre Avrupa’da Ford’un yedek parça dağıtım merkezleri arasında 4’üncü sırada yer almaktadır. Ford Otosan Yedek Parça Dağıtım Merkezi, Ford Otosan’ın tüm yedek parça, pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonlarının yönetildiği noktadır.

Toplumsal sorumluluklar konusundaki duyarlılığıyla da öne çıkan Ford Otosan, faaliyet gösterdiği bölgelerde okullar yaptırmakta, meslek okullarına laboratuvar kurmakta, ekipman ve burs sağlayarak eğitim kalitesinin yükselmesine katkıda bulunmaktadır. Marka vaadi olan “Go Further”la (Hep daha ileri) Ford Otosan, daha mükemmel ürünler geliştirmek, güçlü bir iş modeli oluşturmak, çalışanları ve müşterileri için daha iyi bir dünya yaratmak amacıyla her zaman daha ilerisini düşüneceğinin sözünü vermektedir.

Kaynak: http://www.invest.gov.tr/tr-TR/successstories/Pages/FORD.aspx

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikBirden Fazla Yatırım Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımdan Kazanç Elde Edilmesi Halinde İndirimli Kurumlar Vergisi Nasıl Uygulanır?
Sonraki İçerikVade farkı hesaplaması ve fatura düzenlenmesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz