Ana Sayfa SGK Merkez adresimiz dışında farklı bir ilde yapacağımız iş için ilgili şehirde SGK...

Merkez adresimiz dışında farklı bir ilde yapacağımız iş için ilgili şehirde SGK dosya açılışı yapmalı mıyız?

Firmamız Ankara’da kamu kurumundan doğrudan temin yoluyla 89.000 TL tutarında 15 gün sürecek bakım ve onarım işi almıştır. Yapılacak bu iş için Ankara’da SGK dosya açmamıza gerek var mı? Görevlendirme yazısı ile orada çalışacak personelimizi belirleyip çalıştırabilir miyiz?

932
0

Firmamız Ankara’da kamu kurumundan doğrudan temin yoluyla 89.000 TL tutarında 15 gün sürecek bakım ve onarım işi almıştır. Yapılacak bu iş için Ankara’da SGK dosya açmamıza gerek var mı? Görevlendirme yazısı ile orada çalışacak personelimizi belirleyip çalıştırabilir miyiz?

Asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulabilmesi için öncelikle bir asıl işverenin varlığı gerekmektedir. Bu nedenle ülkemizde sıklıkla rastlandığı gibi özellikle ihale konusu işlerde ihaleyi alan yüklenici işin tamamını bir başka kişi veya firmaya sözleşme ile vermiş ise veya almış olduğu ihaleli işin kısım kısım başka yüklenicilere yaptırmış ise ve kendisi bu iş nedeniyle işçi çalıştırmamış ise burada asıl işverenlik ve alt işverenlik durumu sözkonusu olmayacağı için ihale konusu işi yükleniciden sözleşme ile tamamını veya kısımlarını yapmak üzere anlaşma yapılan kişi veya firmalar işçi çalıştırmaları nedeniyle kendi adlarına müstakil işveren olarak kabul edilerek işyeri dosyası açılacaktır.

Bu durumda teminat iadesi aşamasında kurumdan alınması gereken ilişiksizlik belgesi, yüklenicinin /müteahhitin adına işyeri dosyası açılmamış olduğundan ve sözleşme ile işi tamamen yaptırdığı veya kısım kısım yaptırdığı kişilerin dosyalarından yüklenici adına ilişiksizlik belgesi verilemeyeceğinden bu gibi durumlarda kurumun bu iş nedeniyle yüklenici adına işyeri dosyası açılıp açılmayacağı ve bu meyanda bildirilmesi gereken asgari işçilik tutarının bildirilip bildirilmemiş olduğu hususunun müfettiş vasıtasıyla yaptıracağı inceleme sonucunda tespit edilmesinden sonra düzenlenebilecektir.

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikİşletme usulüne tabi olan gerçek kişi faaliyeti dışında yazarlık yaparsa serbest meslek mükellefiyeti açtırmak zorunda mıdır?
Sonraki İçerikPersonelimizi çalışma süresi bir yıllı dolmasına 14 gün kala işten çıkardık. Bu personel sigortaya başvuru yapıp kıdem tazminatı talebinde bulunabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz