Ana Sayfa Muhasebe Firma aktifinde görünen arsa için yeniden değerleme yapılır mı?

    Firma aktifinde görünen arsa için yeniden değerleme yapılır mı?

    Kat karşılığı inşaat firmasının kat maliklerinden aldığı bedeller için satış faturası düzenlemesine gerek var mı?

    809
    0

    Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile yapılan bir inşaatta iş bitiminde, kat maliklerine 18, yüklenici firmaya 9 daire kalmaktadır. Yine sözleşme gereği yüklenici firma kat maliklerinin bir kısmından daire başı 20.000 TL toplamda 300.000,00 TL ödeme almıştır. Bu kat maliklerinden inşaat işi için tahsil edilen bu 300.000 TL’nin muhasebeleştirmesini nasıl yapmalıyız?

    Yüklenici kat maliklerinden aldığı bedeller için Fatura düzenlemeli ve faturada % 18 KDV hesaplamalıdır.

    Alınan bedeller 600 hesap da alt hesap olarak kayıt yapılacaktır. Kentsel dönüşüm işleminin bu alınan bedeller ile ilişkisi olmaz.

    Bir şirket üstüne 10 yıl önce alınan arsa bulunmaktadır. O zamanki değeri 100 bin TL olan arsa bugün yaklaşık 10 milyon TL değere sahiptir. Şirket bu arsanın bugünkü değeri ile bilançoda görünmesini istemektedir. 100 bine aktifte kayıtlı olan bu arsa için yeniden değerleme yapılabilir mi?

    Yeniden değerleme yapılamaz.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPersonelin hastaneye yatış tarihi rapor süresinden sayılır mı?
    Sonraki İçerikKiralık işyeri ve arazi için yapılan giderler hangi hesapta takip edilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz