Ana Sayfa Haberler Finlandiya’da yatırım alanında vergilendirme

Finlandiya’da yatırım alanında vergilendirme

738
0

Finlandiya’da yatırım alanında vergilendirme

Finlandiya’da satış karları ve kar payları, sermaye geliri olarak vergilendirilmektedir. Gelir 30.000 €’dan fazla değilse, sermaye geliri için vergi oranı %30’dur. Gelir bu tutarı aşarsa, vergi oranı %34 olur. Satışlardan elde edilen gider ve zararlar vergiden düşülebilir.

Yatırım, kar elde etmek için alım satım işlemlerinin yanı sıra menkul kıymetler, fon birimleri ve gayrimenkul anlamına gelmektedir.

Yatırımlardan elde edilen satış karı, sermaye geliri olarak vergilendirilebilir. Sermaye geliri vergisi oranı %30’dur. 30.000€’yu aşan sermaye geliri için %34 vergi uygulanır.

Satışlardan kaynaklanan zararlar tüm sermaye gelirlerinden mahsup edilir. Eğer herhangi bir sermaye kazancınız yoksa ya da düşülecek satış zararından daha az sermaye kazancınız varsa, indirim gelecek beş yıla aktarılır. Satış zararları, kazanılmış olan gelirin vergilendirilmesinde kredi açığına neden olmaz.

Takvim yılı boyunca toplam satış fiyatları 1.000€’yu aşmazsa, satış karları vergiden muaftır. Aynısı satış zararı için de geçerlidir: yıl boyunca satılan varlıkların alım fiyatları toplamda 1.000 €’dan fazla değilse, zararlar düşülmez.

Banka bir yatırım için (örneğin, banka mevduatı) faiz geliri (%30) üzerinden kaynaktan vergi tahsil ederse, bu nihai vergi olacaktır. Bu, bu tür mevduatların Vergi İdaresine rapor edilmesine gerek olmadığı anlamına gelir.


Kaynak: Finlandiya Vergi İdaresi / Link: https://www.vero.fi/en/individuals/property/investments/
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKamu ihalelerinde yasak fiil ve davranışlar nelerdir?
Sonraki İçerikTicari Kazanç Sahipleri İçin Binek Araçların Gider Kısıtlaması ve Amortisman Ayrılması.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz