Ana Sayfa Muhasebe Finansman gider kısıtlamasının muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Finansman gider kısıtlamasının muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    6
    0

    Finansman gider kısıtlaması kapsamında KKEG olarak dikkate alınacak tutarın hesaplaması ve muhasebe kaydı nasıl olacaktır?

    Fiili durumda finansman gider kısıtlaması tutarının 7’li hesaplardan 689 no.lu hesaba virmanlanması gibi bir uygulama vardır. Ancak bunun doğru olmadığını belirtmek isteriz. Tekdüzen hesap planındaki 689 no.lu hesap KKEG hesabı değildir. İşletmenin öngörülemeyen gider ve zararlarının takip edildiği ir hesaptır. Öngörülemeyen gider ve zararlar içinde vergi mevzuatı bakımından KKEG niteliğinde olan harcamalar olabileceği gibi vergi matrahının tespitinde tamamı veya bir kısmı dikkate alınabilecek harcamalar da olabilir. Tekdüzen hesap planının sadece vergileme ile ilgili mevzuata yönelik olarak değil muhasebe standartları göz önüne kurgulanmaması gerekmektedir.

    Buna göre, finansman giderlerin takip edildiği örneğin 780 FİNANSMAN GİDERLERİ hesabında takip edilmesi, finansman gider kısıtlaması tutarının 900’lü nazım hesaplarda açılacak alt hesaplarda takip edilmesi ve beyannamede KKEG tablosunun ; KVK m.11 hükümlerine göre kabul edilmeyen indirimler (KVK m. 11/1-i finansman gider kısıtlaması) satırında bildirilmesi gerekiyor.

    ***

    Örnek Hesaplama

    1) Veriler

    1- Özsermaye= 5.000.000 TL

    2- Yabancı kaynak toplamı (Aktif-Özsermaye)= 18.000.000 TL

    3- Özsermayeyi aşan yabancı kaynak tutarı (2-1)= 13.000.000 TL

    4- Aşan kısmın yabancı kaynağa oranı= (3/2)

    5- Finansman gider tutarı (780,660,656 ..vb hesaplar)= 1.000.000 TL

    6- Örtülü sermayeye ait finansman gideri (KKEG)(örtülü sermaye var ise)/Aynı yabancı kaynak nedeniyle elde edilen finansman geliri(KVKGT 11.13.8.)= YOK

    7- Hesaplamada dikkate alınacak finansman gideri (5-6)= 1.000.000 TL

    8- Aşan kısma isabet eden finansman gideri (4*7)= 722.222,22 TL

    9- KKEG olacak finansman giderleri (8*%10)= 72.222,22 TL

     

    1_______________________ 30.06.2024  _________________________

    900 BORÇLU NAZIM HESAPLAR                                    72.222,22 TL

    … 780 Hesap kaynaklı finansman gider kısıtlaması

    950 ALACAKLI NAZIM HESAPLAR                      72.222,22 TL

    ……780 Hesap kaynaklı finansman gider kısıtlaması

    __________________________ / _________________________

    Finansman Giderleri: Yabancı kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğan her türlü faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı, faktoring kuruluşlarına verilen iskonto bedelleri ve benzeri adlar altında yapılmış olan gider ve maliyet unsurlarından oluşur. Bu tutarların yer aldığı 780, 660, 656 hesaplar ve benzeri hesaplardaki tutarlar kısıtlamaya tabi olacak.

    Özsermaye: Gider kısıtlamasının yapılacağı dönem itibariyle çıkarılan bilançodaki özsermaye olup, her dönem sonu itibariyle bilanço çıkarılması gerekiyor. Ör. 2024/2. Geçici için 30.06.2024 tarihli bilançodaki özsermaye dikkate alınacak.

    Yabancı Kaynaklar: Bilançonun kısa vadeli yabancı kaynaklar ve uzun vadeli yabancı kaynaklar toplamını ifade etmekte. (Aktif-Özsermaye)

    Finansman Gider Kısıtlamasına tabi olmayan giderler: Teminat mektubu komisyonları, tahvil ihracı ile ilgili olarak yapılan baskı ve benzeri giderler ile ipotek masrafları gibi herhangi bir yabancı kaynak kullanımına bağlı olmaksızın yapılan giderlerin gider kısıtlamasına konu edilmesi söz konusu değildir. Aynı şekilde bir finansman gideri olmayıp finansman geliri azalması niteliğinde olan erken ödeme iskontoları veya peşin ödeme iskontoları da gider indirimi kısıtlaması kapsamı dışındadır.

    Kredi sözleşmelerine ilişkin olarak ödenen damga vergisi veya banka havale ücretlerine ilişkin ödenen banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi bir yabancı kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmayan gider ve maliyet unsurları gider indirimi kısıtlaması uygulamasına tabi olmayacaktır.

    Yapılmakta Olan Yatırımlara ait finansman giderleri: İlgili duran varlık kullanılmaya hazır hale gelinceye kadar yatırım projelerine ilişkin olarak “Yapılmakta olan yatırımlar” hesabında izlenen tutarlar da dahil olmak üzere her türlü (teşvik belgeli veya belgesiz) amortismana tabi iktisadi kıymetler olup, bunların maliyetine eklenen finansman giderleri kısıtlamaya tabi olmayacak.

    Yıllara Yaygın İnşaat İşlerinde Uygulama: Bu işlerle uğraşanların kullandıkları yabancı kaynaklara ilişkin finansman giderlerinin, işin kesin kâr veya zararının tespit edildiği yıl kazancının hesaplanmasında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerektiğinden, gider kısıtlamasına ilişkin uygulama da aynı dönemde yapılacaktır. Birden fazla inşaat ve onarma işinin birlikte yapılması veya yıllara sari inşaat ve onarma işlerinin yanı sıra başka işlerin de bulunması halinde, yapılan finansman giderleri hangi yılın kâr veya zarar tutarının tespitinde dikkate alınıyorsa, o yılda gider indirimi kısıtlamasına konu edilecektir.

    Gelir tablosunda yer alan doğrudan finansman giderleri kısıtlamaya tabi olacaktır. Bu giderler içinden yatırım maliyetine aktarılan tutar olursa, aktarılan tutar gider kısıtlamasına tabi olmayacak, kalan tutar kısıtlamada dikkate alınacaktır.

    ***

    Finansman gider kısıtlamasını hesaplamak için TÜRMOB’un hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

     


    Kaynak: TÜRMOB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFaiz gelirinin muhasebe kaydı nasıl olacak?
    Sonraki İçerik2023 Sonu enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan kar dağıtılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz