Ana Sayfa TTK Fevkalade Amortisman Nedir?

    Fevkalade Amortisman Nedir?

    8226
    0

    Fevkalade amortisman genel olarak; olağandışı durumlar nedeniyle sabit kıymetin değerinin tamamen veya kısmen kaybedilmesi nedeniyle amorti süresinden önce gider veya maliyet unsuru olarak kayıtlara alınmasıdır.

    Vergi Usul Kanununa göre, Amortisman (Yıpranma Payı)’na tabi olup,
    -Yangın, deprem, su basması gibi afetler sonucunda değerini tamamen veya kısmen yitiren sabit kıymetler
    – Yeni icatlar dolayısıyla teknik olarak verimleri ve kıymetleri düşen tamamen veya kısmen kullanılamaz hale gelen
    – Cebri çalışmaya tabi tutuldukları için normal sınırlardan daha fazla aşınmaya maruz kalan; Menkul ve gayrimenkul kıymetler ile haklar, Vergi mükelleflerinin başvurusu ve ilgili bakanlığın inceleme ve onayı ile, Maliye Bakanlığınca her işletme için işin mahiyetine göre ayrı ayrı belirlenen Fevkalade ekonomik ve teknik amortisman oranı-tutarı uygulanabilir.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikVakıfbank’tan borç yapılandırması kararı
    Sonraki İçerik2018 Aralık ayına ait evrakı 2019 yılı ocak ayında gider olarak kayıt edebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz