Ana Sayfa Muhasebe Fatura düzenlenmesi için 7 günlük süreyi hesaplarken irsaliye tarihini mi yoksa fiili...

    Fatura düzenlenmesi için 7 günlük süreyi hesaplarken irsaliye tarihini mi yoksa fiili sevk tarihini mi esas almak gerekiyor?

    1542
    0

    İrsaliyelerde irsaliye tarihi ve fiili sevk tarihi farklı olabiliyor. Fatura düzenlenmesi için 7 günlük süreyi hesaplarken irsaliye tarihini mi yoksa fiili sevk tarihin mi esas almak gerekiyor. İrsaliye tarihi ile fiili sevk tarihi arasında en fazla kaç gün fark olabilir. Görüşlerinizi rica ederim.

    Fatura düzenlenmesinde Sevk irsaliyesinin düzenlendiği tarih baz alınır. İrsaliyenin düzenlendiği tarih ile fiili sevk tarihinin arasında gün farkı diye bir uygulama olmaz. Mal 15-20 gün sonra da fiilen sevk edilebilir.


    Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren e-İrsaliye mükellefimiz bazı günler elektrik kesintisi olacağı ile ilgili müdürlükten yazı geldi. Elektrik olmadığı zamanlarda mal sevkiyatında kâğıt irsaliye kesebilir miyiz?

    e-İrsaliye uygulamasına dahil olunduktan sonra mevcut matbu baskılı kağıt sevk irsaliyelerinin imha edilmesi zorunlu olmayıp, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 8. Diğer Hususlar bölümünde belirtildiği üzere, Tebliğde belirtilen e-Belgeleri düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin, sistemlerinde arıza veya kesinti meydana gelmesi veya diğer mücbir sebep durumlarında düzenlenmek üzere yeterli miktarda matbu belgeleri bulundurmaları zorunlu olduğundan, mevcut matbu sevk irsaliyelerinden ihtiyaç miktarının bu amaçla bulundurulması gerekmektedir. 

    Ayrıca, imha edilmek istenen matbu baskılı kâğıt sevk irsaliyelerinin, bağlı olunan vergi dairesine başvurmak suretiyle, vergi dairesi tarafından bir tutanağa bağlanarak iptallerinin sağlanması gerekmektedir. 

    Matbu düzenlenen irsaliyenin izleyen gün içinde mutlaka e-irsaliyeye dönüştürülmesi gereklidir. (Matbudan)


    Bir şirketimiz 31.12.2021 tarihi itibariyle 11.253.574,13 TL brüt hasılata ulaştı. E-irsaliyeye geçmemiz zorunlu mu? 

    VUK 526 Kapsamında; “1/1/2020 tarihinden itibaren; Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK’dan lisans alanlar, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler, maden ruhsat veya sertifikası alanlar (yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan mükellefler dahil), şeker imalini gerçekleştirenler, demir, çelik ürünlerinin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler, Gübre Takip Sistemine dahil olanlar, Hal Kayıt Sistemi kapsamındaki sebze ve meyvelerin toptan ticaretini yapmaya başlayan tüccar veya komisyoncular söz konusu şartların sağlandığı ayı izleyen dördüncü ayın başından, ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, e-İrsaliye olarak düzenlemeleri ve kayıtlı kullanıcılardan e-İrsaliye olarak almaları zorunludur.” Yukarıdaki kriterleri sağlayan mükellefler e-irsaliye uygulamasına geçiş yapacaklardır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBir çalışan ile ikale yapılmak istemiyor ikaleye konu 3 maaşta anlaşıldı ancak zamsız 2021 yılı maaşından ikale hesaplanabilir mi?
    Sonraki İçerikİthalat ve ihracat yapan ve al-sat olarak faaliyette bulunan şirketimiz ihraç kayıtlı mal alıp yurt dışına ihraç edebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz