Ana Sayfa Çalışma Hayatı Farklı bir işverene çalışan personelimizi tüm hakları ile beraber işe girişini yapabilir...

Farklı bir işverene çalışan personelimizi tüm hakları ile beraber işe girişini yapabilir miyiz?

744
0
 Bir personelimizi tüzel kişiliği farklı bir şirkete tüm hakları ile birlikte devir işlemi yapacağız. Farklı tüzel kişilikler olduğu için 16 kodunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çıkış koduyla ilgili kararsız kaldığımız bir durum oldu ve bu konuyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

 

İş Sözleşmesinin Devri ve İş yeri Devrinden farklı olarak İşçi Nakli, aynı işverenin farklı unvanlı şirketleri arasında gerçekleştirilmektedir.

 

 

 

 

Diğer bir deyişle işçi nakli, grup veya holding bünyesinde yer alan birden çok şirket arasında işçi naklini ifade eder.

 

İşçi Nakli konusunda Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatları bulunmakta ve Yargıtay işverene nakil yetkisi veren sözleşme hükümlerinin geçerli olduğunu ve buna uymayan işçinin iş sözleşmesinin haklı nedenle işverence sonlandırılmasının mümkün olduğunu belirtmektedir (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 21.9.2004 tarihli 2003/21979 E. 2004/19484 K. sayılı ilamı).

 

Ancak burada önemli olan esas unsur işverenin bu hakkını ve nakil yetkisini kötüye kullanmaması gerektiğidir. Bunun yanı sıra işçi naklinde işverenin dikkat etmesi gereken bir diğer husus da işçinin nakle muvafakat etmesidir. Zira Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/41042 E. 2008/5622 K. sayılı 16.06.2008 tarihli kararında, “Geçici iş ilişkisinde dahi, devir anında işçinin yazılı rızası aranmaktadır. Hizmet akdi devrinde bu rızanın devir anında olması gerekir. Başlangıçta sözleşmede diğer grup şirketine nakil yetkisi verilmiş olması bu olguyu ortadan kaldırmaz. Davacı hizmet akdi devri uygulaması yaratan davalı işverenin bu uygulamasına, rıza göstermiş değildir.” şeklinde hüküm vermiştir. Yargıtay’ın, nakil sırasında işçinin rızasının aranması gerektiği yönünde çok sayıda kararı mevcuttur.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

İş yeri nakil olursa Sgk dosyaları arasında işçi giriş çıkışı yapılacak mı?

 

Aynı işverene ait işyerleri arasında çalışanın SGK giriş-çıkış işlemini nakil koduyla mı bildireceğim?

 

Sigortalı İşe Girişini En Az Bir Gün Önce Yapmalısınız!

 

Önceki İçerikMali müşavirler çalıştığı iş yerinin Sermaye artırımı ve tür değişikliği raporlarını düzenleyebilirler mi?
Sonraki İçerikSgk tarafından yapılan denetimle tespit edilen sigortasız personele istinaden kurum tarafından düzenlenen cezalar nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz