Ana Sayfa Vergi Faktoring İşlemlerinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Ait Yönetmelikte Bazı Değişiklikler Yapıldı!!

    Faktoring İşlemlerinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Ait Yönetmelikte Bazı Değişiklikler Yapıldı!!

    1291
    0

    04.02.2015 tarihli ve 29257 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Faktoring İşlemlerinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğinde bazı değişiklikler olmuştur.
    1- Yönetmeliğin 3’üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (b) ve (c) bentleri eklenmiş, diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
    b) Elektronik arşiv (E-arşiv): 30.12.2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 433)’nde yer alan şartlara uygun şekilde elektronik ortamda oluşturulan faturanın elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesini,
    c) Elektronik fatura (E-fatura): 05.03.2010 tarihli ve 27512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 397)’nde yer alan şartlara uygun olan ve elektronik belge biçiminde oluşturulmuş faturayı,

    2- Aynı Yönetmeliğin 6’ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    (1) Faktoring işlemi esnasında finansman sağlanmadan önce kuruluş tarafından müşteri yetkililerince imzalanmış alacak bildirim formu ve fatura bilgileri temin edilir. Fatura bilgilerinin Merkezi Fatura Kaydı Sistemine kaydedilmesi suretiyle faturanın mükerrer olmadığının kontrolü yapılır, e-fatura ve e-arşiv uygulamaları ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığından teyit edilir.
    (2) Kuruluş, e-faturalar ile e-arşiv uygulaması kapsamında oluşturulan faturaların imajları hariç olmak üzere fatura aslı imajlarını yapılacak denetimlerde tevsik etmek üzere muhafaza eder.

    3- Aynı Yönetmeliğin 8’inci maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiş, diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.
    (2) Garantili ithalat ve ihracat faktoringi işlemlerinde, kuruluş ile fatura borçlusu arasında faktoring işlemine temel teşkil eden ticari işlemin dayanağı olan fatura veya sözleşme hükümlerine atıfta bulunan ve kuruluş tarafından alınan fatura borçlusunun düzenlediği veya ciro ettiği kambiyo senedine ilişkin bilgileri de içeren münhasır sözleşme düzenlenmiş olması kaydıyla birinci fıkranın birinci cümlesi uygulanmaz.

    Yönetmeliği İncelemek İçin Tıklayınız

    Kaynak: Resmi Gazete (06.10.2017 – 30202)

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBaşbakan Yıldırım “Taşeron Çalışmaları Tamamlanmak Üzere” Açıklamasında Bulundu!!!
    Sonraki İçerik2017 Yılı Ocak – Ağustos Aylarında Kadınların İşe Yerleştirme Oranı %41 Arttı!!!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz