Ana Sayfa Çalışma Hayatı EYT’de yaş sınırı olmayacak. 2 Milyon 250 Bin kişiye emeklilik kapısı açıldı.

EYT’de yaş sınırı olmayacak. 2 Milyon 250 Bin kişiye emeklilik kapısı açıldı.

435
0

Merakla beklenen EYT’de detaylar belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Beştepe’de yaptığı açıklamada yaş sınırı olmayacağını ve buna bağlı olarak 2 milyon 250 bin kişinin emekli olabileceğini söyledi.

Yapılan açıklamadan başlıklar

Çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz. Uzunca bir süre bu düzenlemeye sıcak bakmadık. Bunun nedeni ortak geleceği düşündüğümüz için hesap kitap yapmadan bir taahhüt altına girmek istemedik. Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenlemeyle her türlü tartışmayı bitireceğiz.

EYT düzenlemesi kapsamında Yaklaşık 2 Milyon 250 Bin Kişi Emekli Olacak

Bugünkü düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak.

EYT’de Yaş Sınırı Olmayacak

Emeklilikte yaş sınır olmayacak. Yaş şartı olmadan olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK, Bağkur, emekli sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Bir kısmı hizmet birleştirme, borçlandırma işlemlerini zaten başlatmıştır. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları yaptık.

Taşerondan Kadroya Alınanlar için ayrıca bir geçiş düzenlemesi yapılacak

Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayacaklar için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

EYT kapsamında emekli olacakların çalıştıkları İş yerlerinin kıdem tazminatı yükü için Kredi Garanti Fonu desteğiyle kredi paketi devreye alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir kredi paketini devreye alıyor.

EYT düzenlemesi ile emekli olanlardan emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin tabi olduğu SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi)’ne prim teşviki getiriliyor

Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz.

Önceki dönemlerde genç yaşta emekliliğin bütçeye getirdiği yük sıkıntılara yol açtı

Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermeden ülke ekonomisi üzerine kaldıramayacak yükler bindireceği için uzun yıllar böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi taahhüt altına girmek istemedik.

İmkanların el verdiğini gördüğümüzde hemen çalışmalara başladık. Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan sabit gelirli vatandaşlarımızın yanlarında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret, memur ve emekli maaşı artışıyla gösterdik, gösteriyoruz.

8 Eylül 1999 Öncesi ilk defa sigortalı olanlar EYT düzenlemesi kapsamında olacak

Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz asgari ücret rakamı da bu iradenin bir tezahürüdür. Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşı ile beklentilerini karşılayan adımın müjdesi ile kendilerine desteğimizi sergileme yoluna gidiyoruz.

Kanunun 2023 Ocak ayında TBMM’ye sunulması bekleniyor.

Prim günü eksiği olanlar Askerlik Borçlanması, Doğum Borçlanması ve Yurt dışı prim borçlanması içn başvuru yapabilir

Başvurular 31.12.2022 tarihine kadar yapılacak Askerlik, Doğum ve Yurt dışı prim hizmet borçlanmaları Aralık 2022 sonuna kadar geçerli olan Askeri ücrete göre yapılacak. Askerlik ve Doğum Borçlanmaları e-devlet üzerinden, bizzat kuruma giderek veya iadeli taahhütlü posta ile yapılabilir. Başvuru sonrası kurum borçlanma tutarını başvurana tebliğ edecek. tebliğden itibaren 1 ay ödeme süresi var.

________________________________

Bugün 13,9 Milyon Emekli Var.

EYT’de Emeklilikte yaş şartı olmayacak

2 Milyon 250 Bin Vatandaşımız daha emekliliğe hak kazanıyor.

EYT kapsamında emekli olanların kıdem tazminatı ödemeleri için KGF destekli bir kredi paketi devreye alınıyor.

Emekli olduktan sonra SGDP’li çalışanlara SGK Prim teşviki getiriliyor

___________________________

Kimler EYT Kapsamına Giriyor

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan;

Eski Adıyla SSK, yeni adıyla 4/1-a statüsünden emekli olacaklardan

-Kadınlar; 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi,

-Erkekler; 5000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamaları gerekiyor.

Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar için yaş sınırı olmayacak ve bu kişiler EYT Kapsamında emeklilik hakkı kazanacak. 

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’da;

-Kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 7200 prim günü,

-Erkeklerde 25 yıl ve 9000 prim günü Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar için yaş sınırı olmayacak ve bu kişiler EYT Kapsamında emeklilik hakkı kazanacak. 

Siortalılık süresini erkekler en son 8 Eylül 2024’te dolduracak.

EYT’nin yasalaşması sırasında 20 Yıl ve 25 yıl şartını tamamlamayanların hakları saklı olacak

Prim şartını tamamlayan ancak sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 bitince emeklilik hakkı kazanacak.

Düzenlemenin yasalaşması sonrası başvurular e-devlet üzerinden veya SGK merkezlerinden yapılabilecek

Kanunun yayımlanmasının ardından başvurular, e-devlet üzerinden veya sosyal güvenlik merkezlerinden yapılabilecek.

Emekli Maaşları ne kadar olacak

Emekli maaşları kişilerin tüm çalışma hayatlarındaki ödedikleri prim günleri ve bildirilen prim matrahları dikkate alınarak hesaplanıyor.

SGK’nın SGK ve Bağkur için yaklaşık emekli maaşı hesaplama linkleri aşağıda sunulmuştur. Kişiler buradan yaklaşık da olsa hesaplama yapabilir.

4/1-a (SSK)

https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/

4/1-b (Bağkur)

https://uyg.sgk.gov.tr/WS_EMEKTAR_AYLIKGELIRHESAPLAMA4B/AylikHesaplaAction.do?dispatcherMethod=aylikHesaplaSayfa


Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanı Basın Açıklaması Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikVergi muafiyet, istisna, yeniden değerleme, zarar mahsubu ve benzeri hükümlerden yararlanmak için YMM Raporu sınırı
Sonraki İçerikYapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı – 29.12.2022