Ana Sayfa Muhasebe Evde hazırlanan bulmacaların internetten satılması vergiye tabi midir?

    Evde hazırlanan bulmacaların internetten satılması vergiye tabi midir?

    461
    0

    T.C.
    ÇANAKKALE VALİLİĞİ
    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    47423198-120.01[37-2018/11]-E.4760

    27.01.2020

    Konu

    :

    Matbaada bastırılan derginin kendine ait web sitesinden satışının yapılması halinde mükellefiyet

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; Emekli Sandığı emeklisi olduğunuz, evinizde çalışarak 5-13 yaş arası çocuklara yönelik hazırlamış olduğunuz bulmaca ve zeka oyunları dergisini matbaada bastırarak internet üzerinden kendinize ait web sitesinde satışını gerçekleştireceğiniz, söz konusu dergide reklam bulunmadığını bu nedenle de reklam gelirinizin olmayacağı ve % 43 oranında Engelli Sağlık Kurulu Raporunuzun bulunduğu belirtilerek, vergi mükellefiyeti açılmaksızın bu dergiyi satmak suretiyle gelir elde edip edemeyeceğiniz ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız hususlarında Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun; 65 inci maddesinde ” Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

    Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanunun 18 inci maddesinde ise, “Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlanmak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

    Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

    Yukarıda yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

    Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94’üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.” hükmüne yer verilmiştir.

    Yine aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar” hükmüne yer verilmiş ve aynı maddenin (2-a) bendinde de, 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden (2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince) % 17 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüştür.

    Bu hükümlere göre, web sitesi üzerinden bulmaca ve zeka oyunları çalışmalarınızın yer aldığı derginin satışının gerçekleşmesi halinde, bu faaliyetiniz neticesinde elde edeceğiniz gelirin, Gelir Vergisi Kanununun serbest meslek kazancına ilişkin hükümleri çerçevesinde, vergiye tabi tutulması gerekmektedir.

    Diğer taraftan, söz konusu çalışmalarınızın, 5846 sayılı Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğüne eser olarak kayıt ve tescil ettirilmiş olması halinde, çalışmalarınızdan dolayı elde edeceğiniz hasılata münhasır olmak üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

    Ayrıca söz konusu istisna kapsamında bulunan çalışmalarınızın tevkifat yapmak mecburiyetinde olanlarca satın alınması halinde aynı Kanunun 94 üncü maddenin birinci fıkrasının 2/a bendi gereği tarafınıza yapılacak ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılması, yine aynı Kanunun 86 ncı maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendine göre istisna hadleri içinde kalan bu kazançlarınız için yıllık beyanname verilmemesi, diğer kazançlar için beyanname verilmesi durumunda ise istisna kapsamındaki bu kazançlarınızın beyannameye dahil edilmemesi gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikElektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliğinin Unvanının Değiştirilmesi ve Hizmet İhracatçıları Birliği Kurulmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapıldı 18.02.2021
    Sonraki İçerikBasit Usulde Vergilendirilen Mükelleflerin KDV Karşısındaki Durumu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz