Ana Sayfa Muhasebe Eski traktörleri tamir edip kar amacı gütmeden satanlar esnaf muaflığından faydalanabilir mi?

    Eski traktörleri tamir edip kar amacı gütmeden satanlar esnaf muaflığından faydalanabilir mi?

    ...eski tip ve yıpranmış, tarihi değeri olan, kullanılamayacak durumdaki traktörü alıp  tamir edilerek satılması faaliyetiniz dolayısıyla  Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi kapsamında, esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmamakta olup aynı Kanunun 37 inci maddesinde uyarınca ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmeniz gerekmektedir.

    489
    0

    T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    85373914-120[40.01.136]-E.111765

    09.12.2020

    Konu

    :

    Eski traktörlerin tamiri ve satışı faaliyetinin esnaf muaflığından yararlanıp yararlanmayacağı

    İlgi

    :

    14/02/2020 tarih ve 38515 kayıt nolu dilekçe eki özelge talep formunuz.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sabit bir işyeri açmaksızın eski tip ve yıpranmış, tarihi değeri olan, kullanılamayacak durumdaki traktörü alarak, gerekli bakım ve tamirini yaptıktan sonra çalışır duruma getirip kar amacı gütmeksizin satışını yapmanız halinde, bu faaliyetiniz nedeniyle esnaf muaflığından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır. Aynı maddenin birinci fıkrasında;

    “Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

    1. Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir iş yeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç) ;

    2. Bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabı;” hükmü yer almaktadır.”

    hükmüne yer verilmiştir.

    Aynı Kanunun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usule göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

    Ticari faaliyet bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin “ticari faaliyet” olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak bir faaliyetin “ticari faaliyet” sayılabilmesi için kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte, faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

    Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, eski tip ve yıpranmış, tarihi değeri olan, kullanılamayacak durumdaki traktörü alıp  tamir edilerek satılması faaliyetiniz dolayısıyla  Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi kapsamında, esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmamakta olup aynı Kanunun 37 inci maddesinde uyarınca ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmeniz gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler Kasım ayında %43 artarak 861 milyar TL oldu
    Sonraki İçerikİnternetten satış yapacak bir kişi vergi mükellefiyeti açtırmalı mıdır?