Ana Sayfa Muhasebe Eski bilgi içeren faturayı nasıl kullanabilirim?

Eski bilgi içeren faturayı nasıl kullanabilirim?

1152
0

Eski bilgi içeren faturayı nasıl kullanabilirim?

SORU

Et ve Balık Kurumu bayiliği sona eren mükellefin kendi mükellefiyetinin devam etmesi durumunda önceden bastırılmış amblem bulunan faturanın kullanılması

… 06.02.2013 tarihinden itibaren Et ve Balık Kurumunun … Bayisi olarak kasaplık faaliyetinde bulunmakta iken bastırmış olduğunuz faturaların üzerinde Et ve Balık Kurumunun ambleminin bulunduğu, 27.08.2017 tarihinde bayiliğinizin sona erdiği, ancak kasaplık faaliyetinizin devam ettiği belirtilerek söz konusu faturaları bayiliğinizin sona erdiği 27.08.2017 tarihinden sonra da kullanıp kullanamayacağınız hak.

CEVAP

…mükelleflerce halen kullanılmakta olan ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeler üzerinde yer alan eski sicil numaralarının ise, okunaklı bir şekilde çizilerek bu belgelere yeni vergi numarasının elle yazılmak veya kaşeyle yada bilgisayarla basılmak suretiyle kullanılmaya devam edileceği belirtilmiştir.

Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler üzerinde yapılacak düzeltmelerin yukarıda belirtilen şekilde yapılması gerekmektedir.

Bu bağlamda, Et ve Balık Kurumunun… Bayisi olarak kasaplık faaliyetinde bulunmakta iken bastırmış olduğunuz ve bayiliğinizin sona erdiği tarihe kadar kullanmadığınız faturaların, üzerinde adı geçen Kuruma atıf yapılan ilgili alanların yukarıda belirtilen şekilde üstü çizilerek, kullanılması mümkün bulunmaktadır.

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı

(Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

Sayı : 27192137-105[230/2018-403]-E.65061 14.09.2018
Konu : Et ve Balık Kurumu bayiliği sona eren mükellefin kendi mükellefiyetinin devam etmesi durumunda önceden bastırılmış amblem bulunan faturanın kullanılması

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … 06.02.2013 tarihinden itibaren Et ve Balık Kurumunun … Bayisi olarak kasaplık faaliyetinde bulunmakta iken bastırmış olduğunuz faturaların üzerinde Et ve Balık Kurumunun ambleminin bulunduğu, 27.08.2017 tarihinde bayiliğinizin sona erdiği, ancak kasaplık faaliyetinizin devam ettiği belirtilerek söz konusu faturaları bayiliğinizin sona erdiği 27.08.2017 tarihinden sonra da kullanıp kullanamayacağınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinde, faturada en az bulunması gereken bilgiler;

  1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;
  2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
  3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
  4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
  5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası,

olarak belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 217 nci maddesinde, “Yevmiye defteri maddelerinde  yapılan yanlışlar ancak muhasebe kaidelerine göre düzeltilebilir. Diğer bilumum defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veyahut ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir…” hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca, 240 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin A/2 bölümünde, mükelleflerin nüfus bilgilerinde meydana gelen değişikliklerin yanı sıra, mükellefiyetlerini tesis ettirdikleri anda beyan edilen ve yoklama ile tespit edilen adres, işyeri türü, faaliyet türü ve benzeri bilgilerde meydana gelen değişiklikler ile tüzel kişiler de unvan, merkezin bulunduğu yer, kuruluş yılı, işyeri türü, şube adı ve bunlarla ilgili adres bilgilerinde meydana gelen değişikliklerin en geç bir aylık süre içerisinde bağlı bulundukları vergi dairelerine bildirecekleri, mükelleflerce halen kullanılmakta olan ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeler üzerinde yer alan eski sicil numaralarının ise, okunaklı bir şekilde çizilerek bu belgelere yeni vergi numarasının elle yazılmak veya kaşeyle yada bilgisayarla basılmak suretiyle kullanılmaya devam edileceği belirtilmiştir.

Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler üzerinde yapılacak düzeltmelerin yukarıda belirtilen şekilde yapılması gerekmektedir.

Bu bağlamda, Et ve Balık Kurumunun … Bayisi olarak kasaplık faaliyetinde bulunmakta iken bastırmış olduğunuz ve bayiliğinizin sona erdiği tarihe kadar kullanmadığınız faturaların, üzerinde adı geçen Kuruma atıf yapılan ilgili alanların yukarıda belirtilen şekilde üstü çizilerek, kullanılması mümkün bulunmaktadır.


Kaynak:Reuters.com
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Faturada bulunması zorunlu bilgiler nelerdir?

Geçmiş tarihte kestiğimiz faturayı düzeltebilir miyim?

Yurt dışından gelen faturadaki (invoice) KDV’yi hangi hesaba kayıt edeceğim?

Alınan web sitesi alanının kullanıcının erişimine açılması sonucu elde edilen gelir üzerinden fatura kesilir mi?

Elektrik Alım Satım İşlerinde Fatura Ne Zaman Düzenlenmelidir?

Önceki İçerikÇifte Vergilendirme ne demektir?
Sonraki İçerikOECD çifte vergilendirme anlaşmasının kişi ve vergiler maddeleri nasıl düzenlenmiştir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz