Ana Sayfa Muhasebe Engelli kişi, veraset yoluyla intikal eden ÖTV istisnalı araçtan sonra, istisnalı ikinci bir...

    Engelli kişi, veraset yoluyla intikal eden ÖTV istisnalı araçtan sonra, istisnalı ikinci bir araç alabilir mi?

    Engellik derecesi %90 ın üstünde olan kişiye, veraset   yoluyla intikal eden  Ötv istisnalı   araçdan sonra, engellilik istisnası kapsamında ikinci aracı alabilmesi

    586
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI
    EDİRNE VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    60938891-135-29

    14.11.2016

    Konu

    :

    Engellik derecesi %90 ın üstünde olan kişiye, veraset   yoluyla intikal eden  Ötv istisnalı   araçdan sonra, engellilik istisnası kapsamında ikinci aracı alabilmesi durumu   hk.

    İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, babanız … tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesi kapsamında ÖTV’den müstesna olarak …  tarihinde ilk iktisabı yapılan … plakalı taşıtın, adı geçenin vefat etmesi üzerine mirasçılar olarak size ve üç kardeşinize intikal ettiği,  %100 engellilik dereceniz olduğu ve bu engellilik derecenizle ÖTV’den müstesna olarak veraset yoluyla (1/4 hisseli) tarafınıza intikal eden bahsi geçen aracın yanında ikinci bir araç daha satın almak istediğiniz, bu nedenle satın almayı düşündüğünüz ikinci araç için 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunundaki malul ve engellilere ilişkin istisna hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağınız konusunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

    4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

    a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,

    b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50’sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

    c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından

    beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiş olup, söz konusu düzenlemenin uygulama usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar, Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır.

    Öte yandan, mezkûr Kanunun (15/2-a) maddesinde, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı; ancak Kanunun (7/2) maddesi çerçevesinde istisnadan yararlananların bu istisnadan yararlanarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hükmün uygulanmayacağı hüküm altına alınmış olup, bu hükümlerin uygulama usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar ise Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV/G) bölümünde yapılmıştır.

    Bahse konu Genel Tebliğin (IV/G/2) bölümünde, “…

    Taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi ve bu mirasçının Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi uygulamasında aranan şartları ve nitelikleri haiz olması durumunda, terekenin birden fazla mal ve/veya haktan ibaret olup olmamasına bakılmaksızın, bu devir işlemi dolayısıyla ÖTV aranmaz. Bu durumda, malul veya engellinin Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında maluliyet veya engellilik durumu nedeniyle ÖTV’siz olarak taşıt iktisap etmemiş olması veya iktisap tarihinden itibaren beş yıllık sürenin geçmiş olması gerektiği tabiidir.

    Veraset yoluyla intikal kapsamında, kendisine taşıt veya taşıt üzerinde hisse intikal eden malul veya engelliler, Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi uygulamasından Tebliğin (II/C/1) bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde yararlanabilir.” açıklamaları yer almaktadır.

    Buna göre, babanızın vefatı üzerine, babanız tarafından Kanunun (7/2) maddesi kapsamında ilk iktisabı yapılmış taşıtın mirasçı olarak kardeşleriniz ve sizin adınıza tescilinin yapılmış olması, mezkûr Kanunun (7/2) maddesi ve Genel Tebliğde öngörülen şartları haiz olmanız kaydıyla, söz konusu istisna uygulamasından yararlanmanıza engel teşkil etmemektedir.

    Ancak, diğer mirasçılar tarafından söz konusu taşıt üzerindeki miras paylarından lehinize feragat edilmiş ve malul ve engellilik durumunuz nedeniyle bu devir işleminin ÖTV’siz olarak gerçekleşmiş olması halinde, bahse konu devir tarihinden itibaren beş yıllık süre geçmeden Kanunun (7/2) maddesinden yararlanmanız mümkün değildir.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYapı Kooperatifinin üçüncü kişilere taşınmaz satışında Vergi ve KDV olacak mı?
    Sonraki İçerikHindistan’daki bir firmadan alınacak mimarlık hizmeti için KDV ve Stopaj ödenecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz