Ana Sayfa Vergi Engelli bir kişinin 5 yıl dolmadan ÖTV’siz olarak aldığı aracını satması durumunda...

    Engelli bir kişinin 5 yıl dolmadan ÖTV’siz olarak aldığı aracını satması durumunda ÖTV hangi tutar üzerinden hesaplanacaktır?

    5819
    3
    Engelli bir kişiden araç alacağız. Kişi aracını 5 yıl dolmadan satıyor. ÖTV’yi %90 engeli olan kişi muaf olduğu için satın alırken ödemedi. Aracın satışında ÖTV ödenecektir. ÖTV aracın ilk alınan matrahı üzerinden mi yoksa 3.yıl sonunda satıldığı için kalan 2 yıllık ötv ilk alım tarihinden matrah üzerinden mi hesaplanması yapılmalıdır?

    İlk alım tarihindeki matrah üzerinden ÖTV ödenmesi gerekir.


    Resmî Gazete Sayı : 29330 Tarih 18 Nisan 2015 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından:

    ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ 1.1.

    Malul veya Engelliler Tarafından İlk İktisabı Yapılan Taşıtın İlk İktisap Tarihinden İtibaren Beş Yıl Geçmeden Satışı veya Devri Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü gereğince, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi taşıtlardan ilk iktisabı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında yapılanların, istisnadan yararlananların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden istisnadan yararlanamayan kişi veya kurumlara satışı veya devrinde ÖTV aranır.

    Kanunun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılmış taşıtın, daha önce aynı düzenlemeden yararlanmış olup, yararlanma tarihinden itibaren henüz beş yıllık süre geçmemiş bir malul veya engelliye satışı veya devri halinde mezkûr düzenleme kapsamında alıcı malul veya engelli tarafından kayıt ve tescilden önce ÖTV’nin beyanı ve ödenmesi gerekir.

    Ayrıca, söz konusu istisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtların, veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren beş yıllık süre geçmeden varisler tarafından istisnadan yararlanamayanlara satışı veya devrinde de ÖTV aranır. Malul veya engelliler tarafından ÖTV’den istisna olarak ilk iktisabı yapılan taşıtın, Kanunun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi hükmünden yararlanabilecek durumdaki malul veya engelliye satış veya devrinde ÖTV aranmaz.

    Ancak, bu durumda da mezkûr düzenleme kapsamında aranan belgelerin ilgili vergi dairesine ibrazının gerektiği tabiidir.

    Bu kapsamda, engellilik oranı %90 ve üzerinde olanlar tarafından engellilik oranı %90’ın altında olanlara satışının/devrinin yapılması veya engellilik oranı %90’ın altında olanlar tarafından engellilik oranı %90 ve üzerinde olanlara satışının/devrinin yapılması taşıtın ÖTV’siz iktisabına engel teşkil etmez.

    Kanunun 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV’siz iktisabı yapılan taşıtın, iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde istisnadan yararlanamayanlara satış veya devrinde ÖTV aranır. Ayrıca, bu uygulama kapsamında, ÖTV’siz olarak taşıt iktisap eden malul veya engelliler, bu taşıtları iktisap tarihlerinden itibaren beş yıl geçmeden, tekrar bu düzenlemeden ve/veya Kanunun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi uygulamasından yararlanamaz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvukatlık ofisi olarak kullanmak amacıyla satın alın dairenin KDV’sini indirim konusu yapabilir miyim?
    Sonraki İçerikİsteğe bağlı olarak e-fatura uygulamasına geçen firmalar e-Fatura uygulamasından çıkabilir mi?

    3 YORUMLAR

    1. Merhabalar, bence sorunun tam cevabı olmamış. Soruda 5 yıl dolmadan ÖTV muafiyeti olmayan birine yapılan satışın ÖTV ödemesi, hangi tutar üzerinden hesaplanır diyor.

    2. Merhabalar 2020 yılında 200 bin TL aldığım aracının üç yılı doldu ve satmak istiyorum kaç lira otv öderim bunun hesaplamasını nasıl yaparım veya hangi kuruma sorabilirim.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz