Ana Sayfa Muhasebe Emlakçıların kiraya verdikleri daireler için yaptıkları demirbaş alımları hangi hesapta takip edilir?

    Emlakçıların kiraya verdikleri daireler için yaptıkları demirbaş alımları hangi hesapta takip edilir?

    Emlak komisyoncularının kiraye verdiği gayrimenkuller için yaptığı demirbaş harcamaları hangi hesapta takip edilir?

    460
    0

    Faaliyet konumuz gayrimenkul kiralama. Mükellef mal sahipleri ile anlaşıyor ve evleri kiralıyor komisyon alıyor. Mükellef kiraladığı eve gerek bakım onarım, gerek beyaz eşya alıp değerli hale getiriyor. Bu alınan eşyalar mükellefe ait. Şimdi ise kiralanacak bir gayrimenkule buzdolabı, çamaşır makinesi gibi alımlar yapıldı. 740’llı hesaplarda takip etsem daha mı iyi olur? Ya da 255 hesaba alıp Amortismana tabi tutup mu işlem yapmalıyım? (Mükellefe ait olan ve kiralanan evler de var – mal sahipleri ile imzalanan sözleşmelere istinaden kiralanan dairelerde var.

    255 Hesap da takip edilir. Amortisman ayrılır.

    C – HESAP PLANI AÇIKLAMALARI

    255.DEMİRBAŞLAR

    İşletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi maddi varlıkların izlendiği hesaptır.

    257.BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR (-)

    Maddi duran varlık bedellerinin, kullanılabilecekleri süre içerisinde hesaben yokedilebilmesini sağlamak amacıyla kullanılan hesaptır.

    İşleyişi :

    Ayrılan amortismanlar ilgili gider hesapları karşılığında bu hesaba alacak; satılan, devredilen, kullanma yeteneğini kaybedenler ise hesaba borç, ilgili varlık hesabına da alacak kaydedilir.

    264.ÖZEL MALİYETLER

    Kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi veya ekonomik değerinin sürekli olarak artırılması amacıyla yapılan giderler ile (normal bakım, onarım ve temizleme giderleri hariç) bu gayrimenkulun kullanılması için yapılıp kira süresinin sonunda mal sahibine bırakılacak olan, varlıkların bedellerini kapsar.

    İşleyişi :

    Yapılan harcamalar hesaba borç kaydedilir. Bu harcamalar kira süresi içerisinde, kira süresinin beş yıldan fazla olması durumunda da beş yılda eşit tutarlarla, amorti edilir.

    268.BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR (-)

    Maddi olmayan duran varlık bedellerinin, kullanılabilecekleri süre içerisinde yokedilebilmesini sağlamak amacıyla kullanılan hesaptır.

    İşleyişi :

    Ayrılan amortismanlar, ilgili gider hesapları karşılığında bu hesaba alacak; kullanım hakkı sona erenler ya da elden çıkarılanlar hesaba borç, ilgili varlık hesabına alacak kaydedilir.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTeşhir için gönderilecek ürünler için nasıl bir belge düzenlemeliyiz?
    Sonraki İçerikİşsizlik Maaşı 2021 yılında ne kadar oldu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz