Ana Sayfa Muhasebe Emisyon primi kazançları kurumlar vergisinden istisna mıdır?

    Emisyon primi kazançları kurumlar vergisinden istisna mıdır?

    Emisyon primi kazançları vergiden istisna mıdır?

    518
    0
    Anonim şirket sermaye artırımı yolu ile yabancı ortak alıp nominal bedele artı olarak emisyon primi kazancı elde etmiştir. Kurumlar vergisi ve Geçici vergi beyannamelerinde bu kazancı ve istisnayı bildirmemiz gerekir mi gerekirse nasıl gösterebiliriz?

    Emisyon primi istisnası ise 5520 sayılı KVK’nın 5/1-ç bendinde düzenlenmiştir.

    Bu hüküm ile, anonim şirketlerin gerek kuruluşlarında gerekse sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları payların, itibari değerin üzerinde bir bedelle elden çıkarılması halinde oluşan kazançlar kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

    Anonim şirketlerin itibari değerin üzerinde bir bedelle hisse senetlerini satabilmeleri için ya bu hususta ana sözleşmede bir hüküm bulunmalı ya da genel kurul tarafından karar alınması gerekmektedir.

    Bu şartların gerçekleşmesi halinde ortaya çıkan kar ve elde edilen kazanç kurumlar vergisinden müstesna olacaktır.

    Elde edilen kazanç dönemi kazancı içinde yer alacak. Geçici vergi beyannamesinde zararda olsa indirilecek bölümde 319. satırda beyan edilerek indirilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTicari araç satışında düzenlenecek faturada KDV oranı ne olmalıdır?
    Sonraki İçerikYüksekokul öğrencilerine staj kapsamında ödenen ücretler muhtasar beyannamede bildirim konusu yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz