Ana Sayfa Vergi Emeklilik sebebiyle işten çıkan personele kıdem tazminatı ödemesi yapılır mı?

    Emeklilik sebebiyle işten çıkan personele kıdem tazminatı ödemesi yapılır mı?

    SGK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı

    460
    0

    Bir çalışanımız SGK’dan kıdem tazminatına esas yazı getirdi. Üzerinde kıdem hak etmiştir ya da hak etmemiştir yazmıyor. Sadece 5481 gün bilgisi 24 yıl sigortalılık süresi dilekçede mevcut. Bu yazıyı getirmiş olması kıdem hakkı kazandığını doğrular mı?

    SGK’dan KIDEME ESAS YAZI getirmiş diyorsunuz SSK iki halde ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı verir. 

    – İlkinde, kişi emeklilik için gereken 3 şartın üçünü de tamamlamış, işinden ayrılmış, SSK’ya emeklilik (yaşlılık aylığı) talep dilekçesini vermiştir. 

    Zira, emeklilik dilekçesi verilmesinin şartlarından birisi işten ayrılmanın gerçekleşmesidir. İşten çıktıktan sonra verilen emeklilik talep dilekçesine göre SSK gerekli araştırmayı yapar. Kişinin emekli aylığı bağlanabilecek hale geldiğini görüp emeklilik işlemlerine devam ederken bu arada işverene sunulmak üzere ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını verir. 

    – İkincisi ise şöyle: 1475 sayılı İş Kanunu’nun halen geçerli olan 14. maddesinin 5. bendine göre; emeklilik için gereken 3 şarttan yaş hariç diğer iki şartı tamamlayanlar isterlerse bu durumun gerçekleştiğine dair SSK’dan yazı alıp, işverenlerine sunarak işlerinden ayrılıp kıdem tazminatı alabilir. 

    İşte bu ikincisinde, önce SSK’ya ‘Tahsis Talebi Hazırlık Formu’nun doldurulması ve o formdaki, ‘1475 sayılı İş Kanunu gereği yaşımı bekleyeceğimden kıdem tazminatı yazımın tarafıma verilmesini’ bölümünün işaretlenmesi uygundur. 

    SSK’dan yazıyı alınca da bu yazıyı işverene verip işten ayrılmak gerekir ki kıdem tazminatınızı alabilesiniz.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMali Müşavirlik şirketleri düzenleyecekleri faturalarda stopaj hesaplar mı?
    Sonraki İçerikCeza ödemeleri KKEG olarak mı kayıtlara alınmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz