Ana Sayfa SGK Emeklilik nedeniyle işten çıkışını isteyen bir personele ihbar tazminatı ödemeli miyiz?

    Emeklilik nedeniyle işten çıkışını isteyen bir personele ihbar tazminatı ödemeli miyiz?

    15 yıl 3600 gün uygulamasına göre işten ayrılan kişi ihbar öneli kullanabilir mi?

    558
    0

    Bir işçi 15 yıl 3600 günle ayrılmak istediğini dilekçesinde ihbar öneli olan 42 günü kullanmak, istediğini 42 gün sonra çıkış olacak şekilde kıdem tazminatını isteyerek ayrılabilir mi? İşçi ihbar öneli kullanma hakkı varmı? 1475/14 madde çıkışlarda ihbar yok diye biliyorum. İşçinin hemen gitmesini istesek ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırmıyız?

    15 yıl, 3.600 gün nedeniyle kıdem tazminatı alabilmek için işten ayrılan işçi de her ne kadar emekli olmak için işten ayrılmış olmasa da 1475 sayılı Kanunun söz konusu 14’üncü maddesinin tanıdığı fesih hakkını kullanarak işten ayrılmış olduğundan, bu işçi de ihbar süresine uymak zorunda değildir.

    Benzer konuda Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2.4.2014 tarihli kararında (Esas No. 2013/27502, Karar No. 2014/7297); bulunmaktadır.

    İşveren işten çıkaracağı personeline ne kadar sürede bildirim yapmalıdır?

    Personelin çalıştığı süre 6 aydan az ise 2 hafta önce,
    Personelin çalıştığı süre 6 ay ile 1,5 yıl arasında ise 4 hafta önce,
    Personelin çalıştığı süre 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise 6 hafta önce,
    Personelin çalıştığı süre 3 yıldan fazla olanlar ise en az 8 hafta önce bildirim yapmak zorundadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBasit Usule tabi mükellef servis aracını satarsa fatura düzenleyecek mi yoksa noter satışı yeterli mi?
    Sonraki İçerikVeraset ve intikal beyannamesini hangi vergi dairesine beyan etmeliyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz