Ana Sayfa SGK Emeklilik için yaşı beklerken vergi mükellefi olan kişi 4/1-b (Bağ-Kur) Primi ödemek...

    Emeklilik için yaşı beklerken vergi mükellefi olan kişi 4/1-b (Bağ-Kur) Primi ödemek zorunda mıdır?

    1018
    0

    Emeklilik yönünden ( SGK 4a sigortalısı) yaş hariç tüm şartları tamamlayan bir kişi vergi mükellefi olması halinde Bağ-Kur kaydı yaptırmak ve prim ödemek zorumda mı yoksa GSS ödemesi yeterli olur mu?

    4b kapsamında sigortalı olup primini ödemek yükümlülüğündedir.


    İşten emeklilik yaşını beklemek için istifa eden; prim şartını doldurmuş olan çalışana çıkışta kıdem tazminatı ödeyebilir miyiz?

    Yaş haddinden emeklilik olarak bilinen 3600 günden emeklilik için sigorta başlangıç tarihi ve 15 yıllık sigortalılık süresi dikkate alınır. 

    1999 ve öncesinde sigorta girişi olanların 15 yıllık sigortalılık süresinin ve 3600 prim günün doldurulması halinde kadınlar 58; erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorlar. 

    9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanların erken emeklilik için 4500 prim gününü tamamlaması gerekir. 

    Aynı şekilde Mayıs 2008 tarihinden sonra işe girenlerin ise 5400 prim günü şartını doldurmaları gerekmektedir. 

    Ancak yukarıda sayılan hallerde kıdem tazminatı atıfet kabili dışında ödenebilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKısmi süreli çalışan emekli için eksik gün bildirimi yapılmalı mıdır?
    Sonraki İçerik2022 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı % 92,93

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz