Ana Sayfa SGK Emekli olup aynı iş yerinde tekrar işe giren personeller kendi istekleriyle işten...

Emekli olup aynı iş yerinde tekrar işe giren personeller kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında Kıdem tazminatı alabilir mi?

765
0

Daha önce bizde çalışmış ve emekli olmuş bir öğretmenimiz ve emekli olduğunda tazminatını alıp SGDP kestirerek çalışmaya devam etmiştir. Geçen sene kendi isteği ile istifa etti. Bu kişi kendi isteği ile istifa ettiği halde çalışma yılı bakımından kıdem tazminatına hak kazanabilir mi?

Eğer sormak istediğiniz 15 yıl 3600 günle istifa ise;

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda düzenlenen yaşlılık aylığı almak için belirlenmiş prim günü ve yıl şartını taşıyıp, yaş şartını taşımayan çalışanlara, yaş dışında diğer şartları taşıdıklarına dair yazıyı (15 yıl sigortalılık – 3600 gün prim koşulunu ileri sürme hakkı) SGK’dan alarak işverene getirmeleri halinde kendi istekleri ile işten ayrılıyor olmalarına rağmen kıdem tazminatı almayı hak ederler. Bu haktan emekli olmayan çalışanlar yararlanabilir.

Yani sadece diğer çalışanlardan farklı olarak emekli olup çalışmaya devam edenler, kendi istekleri işten ayrılmak istemeleri durumunda yaş harici diğer şartları yerine getirdiklerini ileri sürerek bu haktan yararlanamazlar.

Bunun dışında aynı işverende fasılalarla çalışmış olanlar artık kıdeme hak kazanma koşullarını taşıyorlarsa yani artık istifa ile işten ayrılma sonucu kıdem hakkı kalmamaktadır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


c

Önceki İçerikİskandinav ekonomi modelinden neler öğrenebiliriz?
Sonraki İçerikE-fatura ve e-Arşiv Fatura kullanan işletmeler Verbis sistemine kayıt olmak zorunda mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz