Ana Sayfa SGK Emekli olmaya hak kazanan bir kişiye kıdem tazminatı ödenir mi?

    Emekli olmaya hak kazanan bir kişiye kıdem tazminatı ödenir mi?

    483
    0
    Çalışan bir kişi 1998 de malulen emekli olmuş ama 2011’de normal çalışan statüsünde normal çalışan grubunda çalışmaya devam etmiştir. Çalışan aralık ayı SGK bildirge ve tahakkuku normal 5510 bildirge de değil emekli grubundan beyan edilmiştir. Ancak kişi bu yıl pandemi KÇÖ faydalanmıştır. Bu çalışan için işyeri için sorun olur mu? 

    5510 sayılı Kanuna göre; Malûllük aylığı almakta iken sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanların veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başlayanların malûllük aylıkları, çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir. 

    Bu Kanuna göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışması nedeniyle malûllük aylıkları kesilenlerden çalışması sona erip, malûllük aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunanlara, kontrol muayenesine tâbi tutulmak ve malûllüğünün devam ettiği anlaşılmak şartıyla eski malûllük aylığı, yazılı istekte bulunduğu tarihten sonraki aybaşından itibaren ödenmeye başlanır. 

    Ancak, bu durumdaki sigortalılar için yazılı istek tarihlerine göre yeniden malûllük aylığı hesaplanır ve bu aylık önceden bağlanan malûllük aylığından fazla ise hesaplanan yeni aylık üzerinden ödeme yapılır.


    Şirket çalışanımız, işyerinin bağlı olduğu SGK’ dan, “emeklilik şartlarını yerine getirdiğine, işyerinin işten ayrılış işlemlerine müteakip, yazılı talepte bulunması durumunda işlemlerin başlatılacağı, hak kazanması halinde aylık bağlanabileceğine” dair yazı aldı. Çalışan, şirketimizde çalışmaya devam edecektir. Söz konusu SGK yazısına istinaden işten çıkış bildirgesi verip, kıdeme tazminatı, yıllık izin ücreti ödenmeli miyiz?  İşten çıkış tarihinden 1 gün sonra SGDP’li işe giriş bildirgesi vermeli miyiz? 

    İşçinin emeklilik dolayısıyla hak kazandığı kıdem tazminatını ödemeniz gerekir.

    Çıkış yapılmadan emeklilik tahsis olmamaktadır. Çıkış aynı gün yarın işe alacağım diyerek işe giriş bildirimi yapılırsa arada boşluk olmayacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKDV Matrah artırımına ilişkin açıklamalar
    Sonraki İçerikMali müşavirler devam eden muhasebe sözleşmesinin müşterisi tarafından sonlandırılması durumunda sözleşme süresi kadar ücreti müşterisinden talep edebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz