Ana Sayfa SGK Eksik gün nedeni kısmi istihdam gösterilen personeller genel sağlık sigortası kapsamına alınır...

    Eksik gün nedeni kısmi istihdam gösterilen personeller genel sağlık sigortası kapsamına alınır mı?  

    816
    0

    İşyerimize ayda 5 gün ve ayda 10 gün çalışmak üzere kısmi süreli çalışacak 2 personel alınacaktır.

    Bu durumda bu çalışacak personellerin sağlık yardımları için ayrıca genel sağlık sigortası yaptırmasına gerek var mıdır? Bu kişilerin eş veya babasının üzerinden sağlık yardımı alabiliyor veya alamaması durumu etkiler mi?

    Ay içerisinde işe girmiş veya işten çıkmış olanlar hariç, 4/a (SSK) kapsamında ayda 30 günden az çalışan yani 30 günden az sigortalı gösterilenlerden, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne-baba-eş veya çocuğu üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olanlar hariç;

    – 4857 sayılı Kanunun 13’üncü ve 14’üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlardan (eksik gün sebebi 06- Kısmi istihdam gösterilenler),

    – Ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp çalıştığı saat karşılığında ücret alanlardan (eksik gün sebebi 7- Puantaj gösterilenler),

    – Ek 9 uncu madde kapsamında ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalışanlardan (Eksik gün sebebi 17- Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma gösterilenler), sadece ay içerisinde 20 gün ve daha az çalışanlar yani 20 gün ve daha az sigortalı gösterilenler eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini otuz güne tamamlayacaklar.

    Bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne – baba veya eşleri üzerinden sağlık yardımlarından yararlanma hakkı olanlar ise bu kapsamda sağlık yardımı alabileceklerinden, 20 gün veya daha az sigortalı gösterilseler bile eksik günlere ait GSS primlerini tamamlamak zorunda değiller.

    Aynı şekilde yukarıda belirtilenlerden ayda 20 günden fazla sigortalı gösterilenlerin de eksik günlere ait GSS primlerini 30 güne tamamlama zorunluluğu bulunmuyor.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTicari krediler Ağustos ayında %33 artarak 2.810 milyar TL oldu
    Sonraki İçerikBSMMMO: Pandemi etkisini sürdürürse işten çıkarma yasağı da uzayabilir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz