Ana Sayfa Duyurular Ekonomik güven endeksindeki artışta, tüketici, reel kesim imalat sanayi ve hizmet sektörü...

Ekonomik güven endeksindeki artışta, tüketici, reel kesim imalat sanayi ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlar etkili oldu

555
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde, açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) konuşulurken; yurtdışında ise ABD’nin tarım dışı istihdam verileri ön plana çıktı.

Yurt İçi Gelişmeler

• Eylül ayında tüketici güven endeksinde gerçekleştirilen hesaplama yöntemi güncellemesi ekonomik güven endeksine yansıtıldı. Eylül ayında tüketici güven endeksi %3,1 oranında artarak 88,5 değerini aldı. Ekonomik güven endeksindeki artışta, tüketici, reel kesim (imalat sanayi) ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlar etkili oldu.
• Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat, %5,7 oranında azalarak 12,5 milyar $; ithalat, %20,4 oranında artarak 18,7 milyar $ oldu. Aynı dönemde dış ticaret açığı %168,2 oranında artış gösterdi.
• Ağustos ayında Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre %4,02, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,93 arttı.
• 2021-2023 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı açıklandı. Salgın sürecinde alınan finansal tedbirlerin kademeli olarak kaldırılacağı açıklanırken, bu programla büyüme hedeflerine ulaşmak için ihracat, katma değerli üretim ve istihdama yoğunlaşarak, enflasyon ve cari dengedeki kırılganlıkları azaltacak rekabet, teknoloji ve verimlilik odaklı reformlara öncelik verileceği söylendi. Yeni Ekonomi Programı’nda beklenen Türkiye ekonomisi büyüme rakamları 2020 yılında %0,3, 2021 yılında %5,8. Kötümser senaryoda ise ekonominin 2020’de %1,5 daralması, 2021’de %3,7 büyümesi bekleniyor.
• Eylül ayında İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) bir önceki aya göre gerileyerek 52,8 değerini aldı.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni Sayı:40
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikE-deftere tabi tasfiye halindeki şirketler tasfiyeden döndüklerinde e-defterlerini eski ünvanla gönderebilir mi?
Sonraki İçerikİkinci el araç ticaretinde özel matrah uygulamasından yetki belgesi olmayan firmalar yararlanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz