Ana Sayfa Vergi Eğitim kurumlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna mıdır?

    Eğitim kurumlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna mıdır?

    546
    0
    2013 yılında kurulan ve özel okul olan bir şirket milli eğitimden Anadolu lisesi olduğuna dair ruhsat almıştır. Özel eğitim kurumları kuruluştan sonra 5 yıl süreyle kazançları kurumlar vergisinden istisnadır. 2013-2017 yılları arasında bu istisna kullanılmıştır. 2020 döneminde şirket ismi aynı ancak MEB Teknokent koleji olarak farklı bir ruhsat almıştır. 2020/haziran döneminden sonra yeni bir ruhsat aldığı için 5 yıl süreyle bu ruhsata ilişkin kurum kazancı kurumlar vergisinden istisna mıdır? 

    İstisnadan yararlanmak isteyenlerin, faaliyete geçmelerini müteakiben Maliye Bakanlığı’na yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı’nın görüşünü alarak değerlendirme yapmakta ve yapılan değerlendirme sonucu istisna taleplerinin uygun bulunması halinde, faaliyete geçilen hesap döneminden itibaren “beş hesap dönemi” söz konusu istisnadan faydalanılabileceği yönünde mükellefe ve bağlı olduğu vergi dairesine bilgi vermektedir. 

    Eğitim öğretim işletmeleri kazanç istisnasından yararlanan mükelleflerin, işletilen okullara ilave olarak yeni okul açmaları durumunda, yeni açılan okuldan elde edilen kazanç, istisna uygulaması açısından ayrı bir birim olarak değerlendirilecektir. Diğer bir ifadeyle, istisna uygulaması okul bazında yapılacaktır. 

    İstisna uygulaması açısından, mükelleflerin kayıtlarını farklı yıllarda faaliyete geçen işletmelerinden elde edilen kazançları ayrı ayrı tespit etmeye imkân verecek şekilde tutmaları gerekmektedir. 

    Diğer taraftan, 625 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde yeni bir okul açılışı olarak tanımlanmayan, mevcut okul kapasitesinin genişletilmesi veya başka bir binaya taşınılması hallerinde istisna uygulaması söz konusu olmayacaktır. 

    Ancak, 625 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde yeni bir okul açılması halinde, istisna uygulamasına hak kazanılacağından, bu okulun kapasitesinin artırılması ya da başka bir binaya taşınılması halinde de 5 yıllık süre içinde, istisnadan yararlanılmaya devam edilebilecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikUluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Tablosuna İlişkin Haftalık Yayınlanmaya Başlandı
    Sonraki İçerikBelçika’da Şirketlerin Yaklaşık %30’u Kritik Durumda

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz