Ana Sayfa Yaşamın İçinden Eğer bir ilkokul öğretmeni, insanın hayatında belirgin bir unsur değilse oradaki...

Eğer bir ilkokul öğretmeni, insanın hayatında belirgin bir unsur değilse oradaki sistem “çürük” demektir.

1904
0

Eğer bir ilkokul öğretmeni, insanın hayatında belirgin bir unsur değilse oradaki sistem “çürük” demektir.

Nilgün Uysal, soruyor
-Şefika öğretmen, hayatınızda belirleyici olmuş biri mi?

İlber Ortaylı :
Eğer bir ilkokul öğretmeni, insanın hayatında belirgin bir unsur değilse, oradaki sistem “çürük” demektir. Oturup düşünmeniz lazım.

İlkokul öğretmeni çok önemlidir.
Şuurunuzda yer eder. İlk doktorunuz da objektif olarak önemlidir. (Sen onun bilincinde değilsindir). Ama ilkokul öğretmeni, eğer senin hayatında, bilgi, alışkanlık ve yönlendirme olarak önemli değilse, bir yer etmemişse, “sistem sakat” demektir.
Demek ki be iyi bir sistemde yetiştim. Çocuklarımız için aynı şeyi söylemem çok zor.

Şefika hanım (Atatürk’ün maarif vekili) Mustafa Necati Ordusu’ndandı… Mustafa Necati, her öğretmenle ayrıca yazışırdı. Yeni hepsiyle dosttu. Böyle bir Maarif Vekili Sovyet Rusya’da bile yok. Sovyet Rusya’da Maarif İşleri Halk Komiseri’nin, bürokrasinin tepesinde soyut bir adam olduğu açık. Ama Türkiye Cumhuriyetinde böyle değildi. Mustafa Necati, köye giden her öğretmenle tanışır ve yazışırdı. (Okulu bitirip, öğretim ordusuna katıla her genç muallimle tanışmıştır mutlaka.) Erken öldü. Cumhuriyetin “en sevimli maarif vekili” odur. Bir sistem kurmuştur. Onun öğretmenleri tıpkı bir cemiyetin azaları gibidir. En önemli görevleri “ziyaret”tir. Misyonerler, nasıl cemaat üzerinde “ziyaret” ile nüfuz kurar, bilgi edinirse, Mustafa Necati Ordusu’nun öğretmenleri de böyle insanlardı.


Kaynak:Zaman Kaybolmaz “İlber Ortaylı kitabı” Söyleşi: Nilgün Uysal-9.basım-sayfa:22
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER


Üniversite için geç mi kaldınız?

 

Yetenek mi, Karakter mi?

 

Bir Mum, Diğer Mumu Tutuşturmakla Işığından Bir Şey Kaybetmez…

 

Gelecek teknolojileri

 

Saddam 22 Yaşında Kime Suikast Düzenledi?

 

Heracleitos Der ki: …

 

Zamanı doğru kullanıyor musunuz?

Emek

 

 

Önceki İçerikMİKRO İKTİSAT – 3
Sonraki İçerikMİKRO İKTİSAT – 4

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz