Ana Sayfa Duyurular EFR-Finansal Tabloların Elektronik Ortamda Alınmasına Başlanacaktır.

EFR-Finansal Tabloların Elektronik Ortamda Alınmasına Başlanacaktır.

824
0
EFR-Finansal Tabloların Elektronik Ortamda Alınmasına Başlanacaktır.

Bilindiği üzere, Kurumumuz tarafından bağımsız denetime tabi şirketlerin finansal tablolarının bilgisayar ortamında işlenerek finansal analizlerde kullanılması amacıyla Elektronik Finansal Raporlama (EFR) Projesi başlatılmıştır.

EFR Projesi kapsamında XBRL altyapısına uygun olarak geliştirilmiş olan sistemin bazı denetim kuruluşlarıyla birlikte test edilmesi ve daha önce kamuoyuna duyurusu yapılan Excel formatındaki finansal tablolara yönelik görüşlerin alınması süreci tamamlanmış olup, finansal tabloların elektronik ortamda alımına başlanılacaktır.

Finansal Tabloların Sisteme Yüklenmesi

Bağımsız denetim kuruluşları ve denetçiler,10/06/2019 tarihinde veya sonrasında yapılacak Bağımsız Denetim Raporu bildirimleriyle birlikte, şirketler tarafından “Finansal Tablo Örnekleri ve Kullanım Rehberi”ne uygun olarak hazırlanmış ve bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolara ait Excel dosyalarını Kurumumuza elektronik ortamda ileteceklerdir. Finansal tabloların elektronik ortamda yüklenmesi Sözleşme Bilgi Giriş Portalı (SBG) üzerinden bağımsız denetim raporlarının bildirimleri sırasında “Bağımsız Denetim Raporu” alanı kullanılarak gerçekleştirilecektir. Finansal tabloların yüklenmesi için söz konusu alanda tanımlanan “Finansal Tablo Yükle” bölümü 10/06/2019 tarihinde aktif hale getirilecektir.

Finansal tabloları Kamuyu Aydınlatma Platformu vasıtasıyla kamuya açıklanan şirket ve fonlar nezdinde gerçekleştirilen bağımsız denetimler ile ihtiyari olarak yaptırılan bağımsız denetimler için elektronik ortamda finansal tablo bildirimi yapılmayacaktır.

Finansal Tablolara Ait Excellerin Doldurulması

Excel formatında hazırlanan finansal tablolar doldurulurken uyulacak kurallar, her bir finansal tablo türüne ait Excel dosyasında ayrı bir sayfa olarak ve SBG’nin “Bağımsız Denetim Raporu” alanında verilmektedir. Finansal tablolar bu kurallara uygun olarak doldurulmadığında, ilgili Excel dosyası sisteme başarılı bir şekilde yüklenemeyecektir.

EFR kapsamında Kurumumuza bildirilen finansal tablolarda Excel dosyalarında yer alan formatlara tam bir uyum sağlanması gerekmekte olup, formatlara herhangi bir ilave finansal tablo kalemi eklenmeyecek ve kalemlerin isimlerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Geçiş Uygulaması

EFR sistemine ilk geçiş yılına özgü olmak üzere, özkaynaklar değişim tablosuna ve nakit akış tablosuna yönelik kolaylaştırıcı uygulama getirilmiştir.

Buna göre, 31/12/2019 tarihinden önce sona eren yıllık hesap dönemlerine ait finansal tablolar yüklenirken özkaynaklar değişim tablosu yüklenmeyecek ve nakit akış tablosunun yalnızca belirli kalemlerine ait tutarlar girilecektir.

Nakit akış tablolarında yalnızca işletme (esas), yatırım ve finansman faaliyetlerinden kaynaklanan net nakit akışları, kur farklarının nakit ve nakit benzerleri üzerine etkisi ile dönem başı ve dönem sonu nakit ve nakit benzerlerine ait bilgiler yer alacaktır.

31/12/2019 tarihinde sona eren yıllık hesap dönemine ait finansal tablolardan itibaren, özkaynaklar değişim tablosunun yüklenmesine ve nakit akış tablosunun tüm kalemlerine ait tutarların girilmesine başlanacaktır. Bu nedenle bundan sonra yapılacak çalışmalarda yararlanılmak üzere, özkaynaklar değişim ve nakit akış tablolarının tam formatları şirketler ile bağımsız denetim kuruluşu ve denetçilerin dikkatine sunulmaktadır.

Excel Dosyaları

28/03/2019 tarihinde yapılan ilk duyuruda kamuoyuyla paylaşılan finansal tablolara ait Excel dosyalarında, gelen görüşler çerçevesinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu nedenle, finansal tablo bildirimlerinde, Excel dosyalarının aşağıda ve aynı zamanda SBG’nin “Bağımsız Denetim Raporu” alanının “Finansal Tablo Yükle” bölümünde paylaşılan son hallerinin kullanılması gerekmektedir. Aksi halde finansal tablo yüklemeleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilemeyecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Tablo formatlarına yer veren Excel dosyalarına ulaşmak için tıklayınız.

 


Kaynak: KGK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGEKSİS kontrol raporundaki hasılat uyumsuzluğunu gidermek için düzletme mi yapmalıyım?
Sonraki İçerikHangi faaliyet yapanlar işçi giriş çıkışlarını emniyete bildirmek zorundadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz