Ana Sayfa Muhasebe E-Ticaret ile uğraşan firmalar e-fatura ve e-deftere geçmek zorunda mıdır?

    E-Ticaret ile uğraşan firmalar e-fatura ve e-deftere geçmek zorunda mıdır?

    464
    0
    İşletme hesabı mükellefi keseceği e-arşiv faturalarında mali mühür kullanırsa, e-fatura ve e-defter zorunluluğu doğar mı?

    Sorunuzdan anladığıma göre; GİB portal hesaplarını kullanarak düzenlenen e-arşiv faturalarda (5bin- 30bin sınırı olanlarda) mükellef kendi mali mührünü kullanamaz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mali mührü kullanılır.


    E-ticaret faaliyeti iştigal konusu olan firmanın e-fatura ve e-deftere geçmek zorunda mıdır?

    E-ticaret kapsamı çok geniş bir alan. Bir mükellefin e-fatura uygulamasına dahil olması için internet satışlarındaki diğer kriterlerin varlığı da önemlidir.

    E-Fatura

    Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları

    509 SN VUK GT gereği; 1/7/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

    e-ARŞİV FATURA

    internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satışhasılatları 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükellefler,

    464 SN VUK GT gereği;

    ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar. internet satış yapan ve 2018 yılında 5 milyon TL ve üzerinde hasılat elde edenlerin 1/1/2020 tarihinden itibaren e-arşiv faturaya geçmek zorundadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSosyal koruma harcamalarının gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı 2019 yılında %12,5 oldu
    Sonraki İçerikKısa Çalışma Ödeneğine Yeni Başvurular Bugün İtibarıyla Alınmaya Başlanacak 01.12.2020

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz