Ana Sayfa Vergi E-Serbest Meslek Makbuzunu hangi sistemler üzerinden kullanabiliriz?

E-Serbest Meslek Makbuzunu hangi sistemler üzerinden kullanabiliriz?

626
0

Smmm ve serbest meslek erbabı için 1 Haziran’da başlayacak olan e-Serbest Meslek Makbuzu başvurusu nereye yapılacak ve sonraki işlem nedir?

BAŞVURULARA İLİŞKİN ESASLAR

e-Serbest meslek makbuzu uygulamasına 1 Haziran 2020 itibariyle geçmek zorunda olan aşağıda detayları belirtilen mükellefler; Elektronik imza veya Mali Mühür başvurusunu tamamlayarak 1 Haziran 2020 tarihine kadar e-serbest meslek makbuzu uygulamasına başvurularını yapmalıdır.

e-SMM uygulamasında hangi yöntemi kullanabilirim?

Mükellefler üç yöntemden birini seçerek faydalanabilirler;

 GİB Portal Yöntemi: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulan portal yönteminden yararlanmak isteyen mükellefler, ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan “Elektronik Arşiv Başvuru Kılavuzu’nda açıklanan şartlara uygun olarak başvuru yaptıktan sonra, e-belgeleri gönderme ile ilgili temel işlemleri, portalda sunulan ara yüzleri kullanarak yapabilirler.

Elektronik serbest meslek makbuzu uygulamasından portal yöntemi ile yararlanmak isteyen mükelleflerin https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ adresinden elektronik imza araçlarını kullanarak elektronik başvuru yapmaları gerekmektedir.

Özel Entegratör Yöntemi: Bu yöntemden faydalanmak isteyen mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin almış olan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri araçlığıyla faydalanabilirler. Bu yöntem ile e-SMM uygulamasından yararlanacak mükelleflerin, ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan “Elektronik Arşiv Başvuru Kılavuzu’nda da açıklandığı üzere ayrıca GİB’e Başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

Doğrudan Entegrasyon Yöntemi: e-SMM uygulamasından, kendi bilgi işlem sistemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bilgi işlem sistemleri ile doğrudan entegre etmek suretiyle de yararlanabilirler. Mükellefler, bilgi işlem sistemlerinde gerekli ön hazırlıkları tamamladıktan sonra, sistemlerini ve e-belge ile ilgili süreçlerini açıklayan dokümanlarla birlikte ebelge.gib.gov.tr adresinde yer alan “Elektronik Arşiv Başvuru Kılavuzu” nda açıklanan şartlara uygun olarak Başkanlığa başvuruda bulunacaklardır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞirket Birleşme ve Bölünme Tebliğinde değişiklik yapıldı. 30.5.2020
Sonraki İçerikE-Serbest Meslek Makbuzu başvurusu sırasında mali mühür şart mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz