Ana Sayfa Muhasebe E-İrsaliye mükellefi olan bir firma ihracat yaparken e-irsaliye düzenlemek zorunda mıdır?

E-İrsaliye mükellefi olan bir firma ihracat yaparken e-irsaliye düzenlemek zorunda mıdır?

779
0

E-İrsaliye mükellefi olan firma, mal ihracatı yaparken e-irsaliye düzenlemek zorunda mı?

Uygulama kılavuzuna göre; e-İrsaliye Uygulamasına kayıtlı mükelleflerce gerçekleştirilen mal ihracatı işlemlerinde de sevkiyatın başlamasından önce e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur. İhracat işleminde, alıcının uygulamaya kayıtlı bir kullanıcı olmaması nedeniyle, bu kılavuzun 8 inci maddesinde açıklanan şekilde e-İrsaliye (ya da e-İrsaliye yerine de geçen e-Fatura veya e-Arşiv Fatura) düzenlenecek ve Başkanlık sanal alıcı hesabına gönderilecektir. Malın yanında söz konusu e-irsaliyenin kâğıt çıktısı bulundurulacaktır. Ancak Ticaret Bakanlığı ile GİB bilgi işlem sistemleri arasında gerekli entegrasyon çalışmalarının tamamlanmasını müteakip, e-İrsaliye ’nin kâğıt çıktısı yerine elektronik ortamda görüntülenebilir dosyası da ibraz edilebilir şekilde sevkiyat işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

GIB portal üzerinden kesilmesi gereken 5.000 TL üzeri olan faturaların aynı firmaya, aynı ay içinde, farklı günlerde 5.000 TL altında olarak bölünerek kesilmesinin, faturayı kesen ve alan tarafından sakıncası var mıdır?

Böyle bir işlem olması için ayrı, ayrı sevk irsaliyesi olası gerekir.5.000 TL’nin altındaki teslimler için Sevk irsaliyesi ile ispat edilmesi durumunda sakınca olmaz.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura sevk irsaliyesi yerine geçer mi?

E-Arşiv Fatura ve e-Fatura uygulamasına dâhil olan firmalar birden fazla fatura seri numarası kullanabilir…

Geçmiş tarihli e-Fatura ve e-Arşiv Fatura düzenleyebilir miyiz?

İşletme hesabına tabi firmalar e-Fatura kullanabilir mi?

Önceki İçerik2019 Takvim Yılına Ait Şeffaflık Raporlarına İlişkin Duyuru
Sonraki İçerikMesleki Yeterlilik Sınavları Bugün İtibariyle Başlıyor 03.06.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz