Ana Sayfa Vergi E-İrsaliye kullanıcıları e-irsaliye mükellefi olmayan kişilere kâğıt ortamında mı düzenlemelidir?

E-İrsaliye kullanıcıları e-irsaliye mükellefi olmayan kişilere kâğıt ortamında mı düzenlemelidir?

E-İrsaliye kullanıcıları e-irsaliye mükellefi olmayan kişilere kâğıt ortamında mı düzenlemelidir?

1443
0

01.07.2020 itibariyle şirketimizde e-irsaliye kullanmaktayız.

Fakat bir şantiyemiz de işi gereği maden e-sevk fişi (kare kodlu) kullanılmaktayız.

Bu fiş ile faturalandırma yapıyorduk. Bu fiş üzerinde “Maden kanunun 12.maddesi gereği bastırılmış olup, VUK açısından sevk irsaliyesi niteliğindedir” yazmakta. Bu maden e-sevk fişini kullandığım şantiyede ayrıca e-irsaliye de kullanmak zorunda mıyım?

Klavuzlarda Maden işletmelerinin düzenlediği sevk belgesi için geçen ifade aşağıda mevcuttur “Maden Kanunu’na göre maden sevkine ilişkin düzenlenen belgeler (sevk fişleri) ile uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler ve gümrük giriş, çıkışlarında nakil vasıtalarında malların mevcudu tespit edilip mühürlendikten sonra Gümrük İdarelerince verilen resmî belgeler sevk irsaliyesi olarak kabul edileceğinden bu durumlar için e-İrsaliye aranmayacaktır.

E irsaliye ye geçişi zorunlu olan mükellefler, e irsaliye mükellefleri olmayanlara düzenleyecekleri irsaliyeler kâğıt mı elektronik mi olmak zorundadır?

“Uygulamaya Kayıtlı Olmayanlara Düzenlenecek E-İrsaliyelerde Dikkat Edilecek Hususlar e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükelleflerce mal sevkleri için uygulamaya başladıkların ayın sonundan itibaren tüm müşterilerine e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.

Bu kapsamda alıcısının malın sevki sırasında bilinmediği durumlarda, matbu sevk irsaliyesinde olduğu gibi, muhtelif müşteriler adına olmak üzere “Muhtelif Müşteriler” tipinde e-İrsaliye düzenlenecek olup, VKN/TCKN alanına 5555555555 yazılmak, Ad-Soyad/unvan bölümüne “muhtelif müşteriler” yazılmak suretiyle e-İrsaliye düzenlenecektir.

Ayrıca malın alıcısının biliniyor olmasıyla birlikte, alıcının e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmadığı durumda da matbu kâğıt sevk irsaliyesi yerine elektronik ortamda e-İrsaliye düzenlenecektir.

Söz konusu e-İrsaliye doğrudan alıcının bilgilerine göre düzenlenecektir.

Bu hallerde düzenlenen e-İrsaliyeler, kullanılan yöntem ya da özel entegratörün sunmuş olduğu sistem dahilinde “3900892152” VKN’li “Gelir İdaresi Başkanlığı e-İrsaliye Sanal Alıcı” sına gönderilecektir. Söz konusu alıcısının e-İrsaliye sistemine kayıtlı olmadığı durumlarda düzenlenen e-İrsaliyeler alıcısına sistem içinden iletilmeyecek olup, düzenleyicisi tarafından diğer elektronik ortamlar vasıtasıyla ya da kâğıt çıktı verilmek suretiyle teslim edilecektir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTicari araçların motorlu taşışlar vergisi gider olarak yazılabilir mi?
Sonraki İçerikÖzel inşaatlarda çalışanların ücretlerinden vergi kesintisi yapılır mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz