Ana Sayfa Muhasebe E-Fatura ve e-Arşiv Faturanın iptali sistem üzerinden yapılabilir mi? İptal seçeneklerimiz nelerdir?

    E-Fatura ve e-Arşiv Faturanın iptali sistem üzerinden yapılabilir mi? İptal seçeneklerimiz nelerdir?

    981
    0

    20.07.2020’de temel fatura olarak kestiğimiz e-Faturanın 13.08.2020 tarihinde KEP üzerinden reddi alıcı üzerinden talep edildi. Alıcı Firmanın bize gönderdiği e-posta şu şekildedir:

    “Kayıtlı Elektronik Posta kutusuna gelen bildirimler saklı kalmaktadır ve herhangi bir ret ve onay mekanizması gerekmemektedir, mali mührünüzü temin ettiğinizde ilgili postaya ulaşabilirsiniz, bu bilgilendirme neticesinde fatura reddi kanunen gerçekleşmiş oluyor ve biz hiçbir suretle kayıtlarımıza almayacağımızı bildiriyoruz.”

    Alıcı firmanın böyle bir ret hakkı var mıdır? Süreç nasıl olmalıdır?

    Temel faturaların sistem üzerinden REDDEDİLMESİ mümkün değildir. KEP, noter veya iade faturası düzenlenerek ancak işlem iptal edilmiş olur.

    ———————

    Yeni açılan e-Fatura İptal Portalından gönderilen temel faturaların iptal talebinin gönderici tarafından oluşturulması için 8 günlük bir süre mi vardır yoksa farklı mı?

    İptal talebi oluşturulan faturayı alıcının onaylaması için ne kadar bir süre vardır?

    İlgili kılavuzun “3.1 Ana ekrandan işlemin seçilmesi” kısmında fatura iptal talebinin faturayı düzenleyen tarafından yapılacağı belirtilmiştir.

    TTK 21/2. maddede “ Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.” şeklinde hüküm bulunmakta olup bu hüküm alıcı açısından düzenlenmiştir. 8 günlük süre hesabında iptale konu faturanın alıcının posta kutusuna düştüğü tarih esas alınmalıdır.

    Satıcı bir faturada hata olduğunu düşünüyorsa bu portal üzerinden girip kendi düzenlediği faturanın iptali için alıcıya talepte bulunacaktır.

    Burada son yapılan düzenleme ile hem alıcı hem satıcı açısından kanunen belirlenen alıcının yapabileceği 8 günlük itiraz süresi aşılmamış olmalıdır.

    Alıcı bu iptali kabul etmek istemiyorsa onay vermeyebilir. Ancak onaylayacak ise yine bu 8 günlük kanuni süre içinde yapmalıdır.

    Yine son güncelleme ile Alıcının iptale onay vermemiş olması şartıyla satıcıya gönderdiği iptal talebini silme imkânı getirilmiştir.

    Ayrıca Talebi açan kaldırabilir. Alıcı iptale onay verdiği faturaları tarih aralığı girerek listeleyebilmektedir. Ekranda son 10 günlük talepler listelenir. Öncesi için tarih aralığı seçip listeleme yapması gerekir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKKEG’ye attığımız Kasa affı tutarını aktife geri alabilir miyiz?
    Sonraki İçerikTSE ve YÖK Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Kılavuzu hazırlayacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz