Ana Sayfa Muhasebe E-fatura ve e-Arşiv faturalar irsaliye yerine geçer mi?

E-fatura ve e-Arşiv faturalar irsaliye yerine geçer mi?

E-fatura ve e-Arşiv faturalar irsaliye yerine geçer mi?

716
0

E-fatura ve e-arşiv faturalarda irsaliye yerine geçer ibaresi olması sevk irsaliyesi yerine geçmesi için yeterli midir? İnternetten perakende satışlar için sevk irsaliyesi zorunlu mudur?

İrsaliye yerine geçer ibaresi yalnızca aşağıdaki durumda uygulanır; “e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine düzenledikleri e-Faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde e-Faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer.

Söz konusu kâğıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için e-Faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir.” e-irsaliye mükellefi e-irsaliye düzenlemelidir.

İnternet satışları için e-arşiv uygulamasının kriterlerin biri de “internet satış yapan ve 2018 yılında 5 milyon TL ve üzerinde hasılat elde edenlerin 1/1/2020 tarihinden itibaren e-arşiv yükümlülüğü başlar” ifadesine göre; bu kapsamda kalıyorsa mükellefiniz e-arşiv fatura düzenlemelidir.

Firmamız Yıllara Sâri İnşaat İşi ile uğraşmaktadır ve yıl içinde hakkediş faturası düzenlemektedir. E- irsaliye ye geçme zorunluluğu olan 25.000.000 TL ciroya, kesmiş olduğumuz hakediş faturaları dahil edilir mi?

Kriter olarak 3 hesaba bakmanız gerekli 600-601-602 hesaplarının toplamı brüt satış hasılatı (gayrisafi iş hasılatı) Hakediş hesaplaması e-uygulamalar için dikkat edilecek kriterler arasında değildir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşçinin Ücretsiz ve Ücretli İzin Hakları Nelerdir?
Sonraki İçerikSosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına 6 Milyon TL Kaynak Aktarıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz