Ana Sayfa Vergi E-fatura portalınde tevkifatlı fatura nasıl düzenlenir?

E-fatura portalınde tevkifatlı fatura nasıl düzenlenir?

728
0

Düzenlenen tevkifatlı faturalarda ayrıca tevkifat oranının belirtilmesi gerekiyor mu elimize gelen faturada hesaplanan tevkifat tutarı ayrıca gösterilmemiş bu şekilde kayıtlarımıza alabilir miyiz?

Tevkifat uygulaması kapsamına giren işlemlerde satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerle ile ilgili olarak Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.4.2.) Belge Düzeni başlıklı bölümünde;

“Tevkifata tabi işlemler dolayısıyla satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde; “İşlem Bedeli”, “Hesaplanan KDV”, “Tevkifat Oranı”, “Alıcı Tarafından Tevkif Edilecek KDV Tutarı”, “Tevkifat Dahil Toplam Tutar” ve “Tevkifattan Sonra Tahsil Edilmesi Gereken Toplam Bedel (Tevkifat Hariç Toplam Tutar)” ayrıca gösterilir.

Bu fatura satıcı açısından, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’ye tevkifat uygulandığını tevsik eden belge mahiyetini de taşımaktadır. Faturaya, borçlanılan miktar olarak rakam ve yazı ile tevkifattan sonra kalan tutar yazılır.

Örnek: KDV hariç 3.000 TL tutarındaki (% 18) oranında KDV’ye tabi bir işlem (5/10) oranında KDV tevkifatına tabidir. Bu işleme ait fatura aşağıdaki şekilde düzenlenecektir:

İşlem Bedeli : 3.000 TL
Hesaplanan KDV : 540 TL
Tevkifat Oranı : 5/10
Alıcı tarafından Tevkif Edilecek KDV : 270 TL
Tevkifat Dahil Toplam Tutar : 3.540 TL
Tevkifat Hariç Toplam Tutar : 3.270 TL
Yalnız ÜçbinikiyüzyetmişTLdir.”

Şeklinde açıklamalar bulunmaktadır.

Tevkifatlı fatura ilgili tebliğe göre düzenlenmiş olmalıdır. tarafınıza gönderilen tevkifatlı faturayı tebliğde belirtilen şekilde düzenlenip düzenlenmemiş olması açısından değerlendirmeli tebliğ aykırı bir şekilde düzenleme var ise bu hatalı fatura kayıtlara alınmayarak kabul edilmemeli harici yollarla itiraz yoluna ( ticari fatura ise 8 gün içinde red mekanizması da işletilebilir) gidilmelidir.


Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikFazla mesai yapan bir kişi fazla mesai ücreti yerine izin alabilir mi?
Sonraki İçerikSanal pos tahsilatlarını hangi hesapta takip etmeliyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz