Ana Sayfa Vergi E-Fatura mükellefleri serbest bölgeye yaptıkları satışlarda fatura tipini ne seçmelidir?

    E-Fatura mükellefleri serbest bölgeye yaptıkları satışlarda fatura tipini ne seçmelidir?

    fatura, e-fatura, istisna, serbest, bölge, mükellef, kdv, hesaplama,

    498
    0

    Yeni kuruluş yaptığımız nakliyat şirketimiz KDV mükellefi olmayan şahıstan binek araç satın almıştır. Elimizde sadece noter satışı var. Gider pusulası düzenlememiz gerekir mi? 7 gün kuralı geçerlimi? 

    Vergi mükellefi olmayan kişiden alınan binek araç için Gider pusulası düzenlenecektir.

    Gider pusulası anlaşmalı matbaa veya noterden tasdik ettirilir.

    Gider pusulasında KDV ve GV stopajı olmaz. 7 gün kuralı Fatura için geçerlidir. 

    Gider pusulasında böyle bir süre olmaz. Binek aracın giderlerinin % 70 ve % 30 kuralına göre kayıt yapılır. 320.000 TL’den (2021) amortisman ayrılır.

    Serbest bölgeye yapılan hizmet karşılığında faturamız KDV’siz kesiyoruz. E-arşiv faturadan keserken fatura tipi istisnayı seçmek dışında başka bir şey yapmak gerekiyor mu? 

    Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise (mal satışı) ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir. 

    Alıcı e-faturaya kayıtlı değilse ve gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura düzenleyecek, değilse kâğıt fatura düzenlenecektir.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHamiline Yazılı Pay Senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete’de Yayınlandı 06.04.2021
    Sonraki İçerikBES kapsamından çıkan personeller için yeni yılda tekrar BES hesaplaması yapılmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz