Ana Sayfa Vergi E- fatura mükellefleri credit notları kâğıt ortamında düzenleyebilir mi?

E- fatura mükellefleri credit notları kâğıt ortamında düzenleyebilir mi?

E- fatura mükellefleri credit notları kâğıt ortamında düzenleyebilir mi?

693
0

İthalat yaptığımız firmadan gelen credit note için fatura düzenlemem gerekiyor. Daha önce bununla ilgili olarak e-fatura forumda verilen cevaplarda kâğıt ortamında düzenlenip gönderilmelidir?

“credit note” uluslararası ticaret yapan şirketlerce ticarette öngörülmeyecek şekilde ortaya çıkan maliyete ilişkin unsurları karşılıklı olarak dengelemek amacıyla kullanılır.

Genellikle firmalar tarafından fiyat farklılıklarına ilişkin birer düzeltme aracı olarak kullanıldığı gibi, satıcı tarafından alıcıya ticari, lojistik, teknik talepler, komisyon ve indirim gibi nedenlerle de gönderilir.

Credit note belgeleri VUK açısından fatura olarak değerlendirilmediği için bu belgeler ihracat e-fatura veya e-arşiv fatura olarak değil kâğıt ortamında düzenlenip gönderilebilir.

————————————————————————–

Herhangi bir web sitesi olmayan bir mükellef internet üzerinden başka birisinin web sitesinde ilan vermesi e-fatura geçişi zorunlu kılar mı?

Geçiş Hükümlerinde belirtilen ifade “Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları” olarak geçmektedir.

Mükellefin başkaca yükümlülükleri var mı e-arşiv için ona bakmak gereklidir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler 2019 yıl sonuna göre %5,8 oranında azaldı
Sonraki İçerikBankalar tarafından gerçekleştirilen faktoring sözleşmeleri damga vergisine tabi midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz