Ana Sayfa Vergi E-fatura mükellefine yanlış düzenlenen e-arşiv faturanın iptali nasıl yapılmalıdır?

    E-fatura mükellefine yanlış düzenlenen e-arşiv faturanın iptali nasıl yapılmalıdır?

    E- Arşiv fatura iptali nasıl yapılacaktır.

    1327
    0

    Firmamız haziran ayına ait 1 adet satış faturasını Gib portal sistemi üzerinden e arşiv faturayı hatalı kesmiş ve onaylamıştır. Kesmiş olduğumuz bu faturaya Gib portal üzerinden iptal talebi oluşturulmuştur. Ekran iptal aşamasındadır şeklinde beklemektedir. E fatura kullanıcısı olan karşı firma bu iptali talebini GİB portal üzerinden mi girip iptal vermelidir. Yoksa e fatura sistemlerine girip mi iptal talebine onay vermelidir. Bizim İptal talebimiz karşı tarafın hangi ekranına düşüyor?

    Karşı taraftaki mükellef de GİB portal kullanıcı ise sistem üzerinden işleme onay/red vermelidir.

    e-ARŞİV UYGULAMALARI

     (e-Arşiv Fatura, e-SMM)

     İPTAL, İHTAR/İTİRAZ BİLDİRİM KILAVUZU

    2 Genel Olarak e-Belge İptal/İtiraz Bildirim İşlemleri

     e-Belgelere elektronik ortamda iptal/itiraz işlemi yapılabilmesi için; belgeyi düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Belge Uygulamaları üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir. İptal/itiraz taleplerine ilgili faturanın alıcısı/satıcısı tarafından onay verilebildiği gibi, karşı tarafın onaylama zorunluluğu bulunmamaktadır. Bilindiği üzere e-Belgelere Türk Ticaret Kanununun 18 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında belirtilen harici itiraz yolları ile de itiraz edilebilmekte olup aynı Kanunun 21 inci maddesinin (2) numaralı maddesinde “ Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır” hükmü bulunmaktadır. Başkanlığımızca geliştirilen ve ilerleyen bölümlerde açıklamalara yer verilen sistem ile e-Belge uygulamasında iptal ve itiraz işlemleri, sistem üzerinden muhatabına iletilebilecektir. 

    e-Belge uygulamalarına taraf olanların birbirlerine düzenlemiş oldukları e-Arşiv Fatura ve eSMM belgeleri için sistem üzerinden iptal işlemi gerçekleştirmeleri mümkün bulunduğu gibi harici itiraz yollarının (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanılmasına engel teşkil etmemektedir. Bu durumda harici yollarla yapılan itiraz işlemlerinin sistem üzerinden bildirilerek alıcı/satıcının onayına sunulması gerekmektedir. e-Arşiv Faturalar ve e-SMM belgeleri sistem üzerinden iptal/itiraz işlemlerinin gerçekleştirilmesi özellikle sistem bilgileri ile beyan, bildirim ve formlardaki bilgilerin uyumluluğunun sağlanması açısından gereklidir.


    Kaynak: ismmmo, E-Arşiv uygulama kılavuzu
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVergi mükellefiyeti olmayan kişiler matrah artırımı yapabilir mi?
    Sonraki İçerikAracı siteler üzerinden satış yapacak olan firmalar e-fatura uygulamasına dahil olmak zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz