Ana Sayfa Vergi E- Belge sistemi üzerinden iptal fatura bildirimi hangi tarih itibariyle başlamıştır?

    E- Belge sistemi üzerinden iptal fatura bildirimi hangi tarih itibariyle başlamıştır?

    539
    0

    Tüm iptal edilen e-faturaları iptal portalı dışında bildirmemiz mi gerekli? Uygulamaya geçildi mi bildirimi nereden yapıyoruz? 

    İptal/itiraz uygulamaları 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle başlamıştır.

    E-arşiv faturayı kesen iptal ederse fatura iptal olur mu? Faturayı alanda iptali onaylamak zorunda mıdır?

    GİB e fatura bölümünde aşağıdaki açıklama yapılmıştır. 

    Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. 

    Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.

    Serbest Bölgelerdeki şirketlere düzenlenen e-faturalar, alıcı da e-faturaya kayıtlı bir kullanıcı ise ihracat e-faturası olarak mı düzenlenmelidir?

    Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir. Alıcı e-faturaya kayıtlı değilse

    ve gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura düzenleyecek , değilse kağıt fatura düzenlenecektir

    Konsinye ihracat da ihracat e-faturası kapsamında mıdır?

    Konsinye ihracat türü işleyişi açısından farklı özellikler göstermektedir. Bu nedenle konsinye ihracat yapan e-fatura kullanıcılar e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura olarak değilse kağıt fatura olarak belge düzenlemeye devam edecektir.

    Yurt dışına düzenlenen hizmet faturaları da ihracat e-faturası şeklinde mi düzenlenmelidir?

    e-Fatura kayıtlı kullanıcılarının düzenleyeceği ihracat faturalarının e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu sadece mal ihracında söz konusudur. Hizmet ihracı bu kapsamda olmayıp eskisi gibi gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir.

    Yurt dışına çıkışlarda düzenlenen proforma faturalar ihracat e-faturası kapsamında mıdır?

    Proforma fatura 213 sayılı vergi usul kanununda kabul edilen gerçek bir fatura olmadığından ve bir teklif olarak kabul edildiğinden kağıt ortamda düzenlenmeye devam edecektir.

    Firma e fatura mükellefi, nisan ayında düzenlenen satış faturalarında 50 sıra numaralı faturanın tarihi 21 Nisan/2021, 71 sıra numaralı faturanın tarihi 20 Nisan/2021 olmuş. Faturaları kontrol aşamasında fark ettim. Mevzuat ve usul yönünden ne yapmamız gerekiyor?

    Merhaba; ilgili faturalar iptal edilmeli çünkü müteselliklik kavramı bozulmuş. 

    Yeniden fatura düzenleyerek faturanın açıklama kısmına iptal edilen fatura bilgileri ve sehven hatalı fatura olduğu bilgilerine yer verilmelidir.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKira faturalarında KDV tevkifatı yapılır mı?
    Sonraki İçerikMaliye gerçek (gizli) ortakların peşinde

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz