Ana Sayfa Vergi e-Arşiv faturamı, iptal edeceğim ayın GİB raporuna iptal kaydını göndererek, ilk oluşturma...

e-Arşiv faturamı, iptal edeceğim ayın GİB raporuna iptal kaydını göndererek, ilk oluşturma tarihinden örneğin 2 ay sonra iptal ettiğim bir senaryo olabilir mi?

949
0

E ARŞİV

SORU-CEVAP

SORU: e-Arşiv Faturamı, iptal edeceğim ayın GİB raporuna iptal kaydını göndererek, ilk oluşturma tarihinden örneğin 2 ay sonra iptal ettiğim bir senaryo olabilir mi?
Bu durumda, kendi kayıtlarını düzeltmesi için fatura alıcısına iptal bilgisini nasıl bir formatta iletmeliyim? İleride yapılacak denetimlerde geriye dönük olarak fatura alıcılarını iptal ettiğim e-Arşiv Faturalar konusunda bilgilendirmem konusunda sorgulanırsak nasıl ispat etmemiz geçerli sayılacaktır?

CEVAP: Konuyla ilgili olarak öncelikle bilinmesi gereken: ”Gider pusulası ya da iade faturası ile işlem tahsis edilebiliyor ise e-Arşiv Fatura iptali söz konusu olamaz.” Bu durumlar dışında kalan durumlarda fatura iptali halinde tevsik yükümlülüğü tarafınıza ait olacaktır. Örneğin; iptal edilen fatura çıktısı üzerine fatura alıcısının iptal konusunda bilgisi olduğuna dair alınacak yazı, imza ve kaşe alınabilir ve bu evrak kayıtlarınızda saklanabilir. Oluşturulan faturayı 2 ay sonra iptal etmeniz gerektiği durumlarda teknik olarak böyle bir iptal mümkün olmakla beraber bu işlem sonucu VUK ya da diğer vergi kanunlarına göre oluşan gerekli düzeltmeleri de yapmanız gerekecektir.

01.2.2017

______________________________________________________________________

Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

 

Önceki İçerike-fatura-hangi istisna kodunu kullanmamız uygun olacaktır?
Sonraki İçerike defter-uçak,tren ve otobüs biletlerini kayıt ederken mahsup cinsi fatura mı olmalı yoksa diğer seçilerek masraf listesi veya muhasebe fişi olarak mı değerlendirmeliyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz