Ana Sayfa Yaşamın İçinden Dünya Metroloji Günü

Dünya Metroloji Günü

777
0
Metroloji

Metroloji (ya da ölçüm bilimi), çalışma konusu ölçüm olan bilim dalı olup 20 Mayıs 1875’te Paris’te Metre Konvansiyonu’nun imzalanmasından sonra bir bilim dalı olarak kabul görmeye başlamıştır. (Bu gün “Dünya metroloji günü” olarak kutlanmaktadır”.)

Bu tarihten sonra diğer temel birimler de (kütle temel birimi – kilogram, zaman temel birimi – saniye, sıcaklık temel birimi – kelvin, elektrik akımı temel birimi – amper, aydınlatma şiddeti temel birimi – candela ve madde miktarı temel birimi – mol tanımlanarak uluslararası birim sistemi SI oluşturulmuştur. Diğer ölçüm büyüklüklerinin birimleri ise bu yedi temel birimden türetilmiş olduklarından “türetilmiş ölçüm birimleri” olarak tanımlanırlar (mesela kuvvet büyüklüğü SI ölçüm birimi newton olup {\displaystyle N=kg/m\cdot s^{2}} şeklinde temel birimler cinsinden ifade edilir).

Temel birimlerin tanımları belirli aralıklarla yapılan “Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Genel Konferansları”nda (Fr. CGPM: Conférence Générale de Poids et Mesures) yeniden gözden geçirilir ve bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak değiştirilmeleri gerekebilir.

 

 


Kaynak: Vikipedi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşletmeler irsaliyeli ve irsaliyesiz fatura bastırıp aynı anda kullanabilir mi?
Sonraki İçerikUluslararası Yatırım Pozisyonu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz